Rýchly prístup

V inteligentnej domácnosti môžete výrazne ušetriť na účtoch za energiu

Za úspechom spoločnosti Somfy, výrobcu inteligentných domácich zariadení, stoja desaťročia skúseností a dôraz na inovácie. Spoločnosť s viac ako 50-ročnou históriou a pôvodom vo Francúzsku dnes pôsobí po celom svete vrátane strednej a východnej Európy. "Výskum a vývoj sú pre nás kľúčové. Neustále inovujeme naše výrobky a technológie a zameriavame sa aj na atraktívny dizajn," hovorí Jaroslav Zeman, konateľ českej pobočky Somfy.

Vaša spoločnosť má 50 rokov skúseností. Začínala ako výrobca roliet, markíz a žalúzií s pobočkami vo Francúzsku, Nemecku a Švédsku. Dnes pôsobí po celom svete, má vlastný vývoj a všetky zariadenia vyrába vo Francúzsku. Aké sú výhody pre zákazníkov?

Somfy sa za posledných 50 rokov skutočne rozrástlo a naši zamestnanci odviedli obrovský kus práce. Začínali sme s elektricky ovládanými žalúziami vo Francúzsku a dnes vyvíjame, vyrábame a predávame prvky inteligentnej domácnosti do všetkých kútov sveta. Máme zákazníkov napríklad aj v Spojených štátoch a v Tichomorí.  Veľmi silné zastúpenie máme v strednej a východnej Európe, pričom naše výskumné, vývojové a distribučné centrum pre celý región sídli v Poľsku.

Výskum a vývoj sú pre nás kľúčové. Neustále inovujeme naše výrobky, prinášame na trh nové technológie pre inteligentné domácnosti a zameriavame sa aj na atraktívny dizajn našich výrobkov. Výsledkom je, že zákazníci majú široký výber prvkov automatizovanej domácnosti so špičkovými technológiami.

Inteligentné zariadenia v domácnosti znamenajú pohodlie aj úsporu energie. Platí to najmä pre ovládanie vykurovania a osvetlenia, ale aj pre tienenie. Aké produkty ponúkate v tejto oblasti?

Inteligentné termostaty, ktoré vám umožnia zapnúť kúrenie na diaľku, napríklad cestou z práce, môžu šetriť energiu počas celého roka. Naši zákazníci si obľúbili aj inteligentné žalúzie a markízy alebo automatické závesy, ktoré do domu vpúšťajú viac denného svetla alebo naopak zabraňujú horúčavám v letných mesiacoch. Ďalšie úspory prináša aj inteligentné osvetlenie.

Tieto prvky možno pripojiť k centrálnej jednotke TaHoma® switch pomocou špeciálnych snímačov a senzorov. Prostredníctvom tohto prepojeného systému môže zákazník nastaviť rôzne scenáre, ktoré sa spustia napríklad pri príchode domov. Môže napríklad jedným kliknutím zapnúť svetlo na chodbe, otvoriť žalúzie a spustiť vykurovanie. Samozrejme, možností je oveľa viac a každý si môže tieto režimy nastaviť podľa svojich predstáv.

Za zmienku stojí aj funkcia automatického zakrývania okien, ktorá môže používateľom pomôcť optimalizovať teplotu v domácnosti aj celkovú spotrebu energie. Je bežné, že chcete mať doma teplo a pohodlie, ale zároveň potrebujete šetriť energiu - automatické rolety umožňujú znížiť spotrebu energie bez toho, aby ste museli obetovať celkový komfort.

Okná totiž zohrávajú kľúčovú úlohu z hľadiska tepelných strát. Slnko generuje až 500 wattov energie na meter štvorcový okna: ak sa táto energia dobre využije, okná môžu v skutočnosti fungovať ako akýsi radiátor. Doplnenie automatických roliet tak umožňuje v zime využívať slnečné žiarenie ako bezplatný zdroj tepla. Vďaka TaHoma® switch, solárnym a teplotným senzorom sa okenné rolety automaticky otvárajú v závislosti od počasia a prirodzene vyhrievajú dom slnečným teplom. Večer sa potom automaticky zatvárajú, aby udržali teplo v interiéri.

V určitých typoch objektov je vďaka automatizácii možné ušetriť 10 až 30 % nákladov na vykurovanie bez toho, aby ste museli pohnúť prstom. Na druhej strane, v lete pomáha automatizácia roliet udržiavať naše domovy príjemne chladné. V prípade určitých typov objektov je možné znížiť teplotu až o -4°C alebo -7 °C a znížiť používanie klimatizácie, čím sa minimalizuje vplyv na životné prostredie.

V ideálnom prípade sú všetky inteligentné zariadenia prepojené a centrálne ovládané. Je to užívateľsky prívetivé a energeticky najúčinnejšie. Ponúkate svojim zákazníkom aj túto možnosť?

To je podstata našich riešení inteligentnej domácnosti. Vytvorili sme vlastný inteligentný ekosystém, ktorý používateľom umožňuje zladiť všetky prvky inteligentnej domácnosti a ovládať ich pomocou TaHoma® switch. Pomocou tejto jednotky môžete nastaviť rôzne režimy, ktoré spájajú činnosti jednotlivých zariadení inteligentnej domácnosti. Pomocou možno ovládať viac ako 200 rôznych zariadení a jednotka je kompatibilná s 21 renomovanými značkami, ktoré vyrábajú prvky inteligentnej domácnosti. Svoju inteligentnú domácnosť môžete ovládať aj pomocou hlasových príkazov alebo na diaľku odkiaľkoľvek pomocou mobilného telefónu alebo tabletu prostredníctvom aplikácie TaHoma®.

Ako zabezpečujete kompatibilitu s inými zariadeniami tretích strán?

Pri testovaní našich produktov spolupracujeme aj s inými výrobcami. Chceme, aby si inteligentnú domácnosť mohli dovoliť aj zákazníci, ktorí vlastnia rôzne produkty. Preto starostlivo vyberáme partnerstvá s inými svetovými značkami. Takto môžeme zabezpečiť, aby komfort, ktorý inteligentná domácnosť poskytuje, mali k dispozícii aj obyvatelia bytov v panelových domoch. Spolupracujeme so značkami ako Sonos, Velux alebo Alexa, Google a Apple Home.

Čo by ste povedali zákazníkom, ktorí sa obávajú, že používanie inteligentných technológií v domácnosti bude pre nich príliš zložité? (napríklad, že nie sú technicky nadaní, alebo že majú málo času naučiť sa používať nové zariadenia, alebo že patria k staršej generácii, ktorá sa v nových technológiách až tak nevyzná...)

Naše diaľkové ovládače a mobilné aplikácie sú intuitívne a používateľsky prívetivé a našim zákazníkom poskytujeme špecializovanú podporu. Môžu sa tiež obrátiť na našu zákaznícku linku.

Na lepšie pochopenie funkcií našich produktov sme vytvorili krátke inštruktážne videá, ktoré si môžete pozrieť na našej oficiálnej webovej stránke a na platforme YouTube. Pravidelne pridávame ďalšie videá s návodmi pre používateľov.

V neposlednom rade máme aj sieť odborníkov spoločnosti Somfy, ktorí sú pripravení poskytnúť koncovým používateľom spoľahlivé a komplexné poradenstvo. Odborníci Somfy sú pravidelne školení a zvyčajne majú dlhoročné skúsenosti s technológiami, ktoré v rámci Somfy používame.

Dokážete zákazníkom pomôcť so školením, naučiť ich pracovať s nainštalovaným zariadením? Alebo od nich očakávate, že si preštudujú nejaké príručky alebo videá?

Koncoví používatelia môžu nájsť odborníkov Somfy na našej oficiálnej webovej stránke prostredníctvom vyhľadávača predajcov. Odborníci Somfy môžu pomôcť s inštaláciou našich produktov a podrobne vysvetliť používateľom, ako správne používať naše riešenia pre inteligentné domácnosti. Odborníci Somfy sú plne vyškolení a skúsení technici, ktorí sa dobre vyznajú v našich produktoch.

Pripojená domácnosť s inteligentnými technológiami môže tiež predstavovať riziko zneužitia údajov. Ako sú vaše zariadenia zabezpečené proti tomuto riziku?

Neustále kontrolujeme naše servery, aby sme odhalili prípadné pokusy o vniknutie. Všetka komunikácia medzi našimi zariadeniami a používateľskými aplikáciami je šifrovaná, takže údaje sú chránené pred neoprávneným vniknutím. Vzdialený prístup k zariadeniam je možné nastaviť len z dôveryhodných sietí a IP adries. Bezpečnosť našich produktov pravidelne konzultujeme s odborníkmi na kybernetickú bezpečnosť a sledujeme najnovšie trendy a hrozby, aby sme dokázali rýchlo reagovať na potenciálne bezpečnostné riziká.

Prečo by si zákazník, ktorý má záujem o inteligentné zariadenie, či už ide o otváranie brány, alarm, ovládanie osvetlenia alebo tienenie, mal vybrať práve spoločnosť Somfy? (v čom ste lepší ako ostatné značky, aká je vaša konkurenčná výhoda)

Predovšetkým máme viac ako 50 rokov skúseností v oblasti motorického ovládania žalúzií a roliet. Do nášho portfólia sme zaradili aj ďalšie funkcie, ako sú inteligentné alarmy, osvetlenie, ovládanie brán, markízy a ďalšie.

V súčasnosti máme podaných viac ako 2 000 jedinečných patentov. Naše kancelárie sú k dispozícii zákazníkom v 58 štátoch, takže sa na nás môžu spoľahnúť, ak potrebujú s čímkoľvek pomôcť a poradiť, nech sú kdekoľvek. Náš systém inteligentnej domácnosti je predovšetkým otvorený a kompatibilný s inými značkami, takže je k dispozícii každému, kto chce mať vo svojom dome väčší komfort.

Zdroj: https://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/121422/v-chytre-domacnosti-vyrazne-usetrite-za-energie-spolecnost-somfy-vi-jak-na-to.html

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive