Rýchly prístup

Patrik Hácha: K dnešným obytným stavbám patrí automatizácia

V európskych mestách sa aktuálne projektujú a stavajú bytové a rodinné domy, ktoré pomôžu odpovedať na akútny nedostatok dostupného bývania. Doba kráča vpred, vývoj dosiahnutý v oblasti vedy a technológií znamená, že naše budúce bývanie bude pravdepodobne environmentálne vhodné, energeticky úsporné a automatizované. Prečo do tohto zoznamu právom patrí ovládanie domácej automatizácie, prezradil v rozhovore pre časopis ERA21 Patrik Hácha, Project business manager pre štáty strednej a východnej Európy v spoločnosti Somfy.

Vzhľadom k svojmu nadnárodnému pôsobenia v českej i východoeurópskej centrále firmy Somfy, ako hodnotíte momentálny stav a trend vývoja stavebníctva v Európe? Ako ho napríklad ovplyvňuje v posledných rokoch nabiehajúci povinnosť stavať budovy s takmer nulovou spotrebou energie, ktorá vychádza z európskej smernice o energetickej hospodárnosti budov 2018/844 / EU?

Objem stavebnej výroby za posledné štyri roky výrazne rastie, a to ako v odbore pozemných, tak líniových stavieb. Z nášho pohľadu sú prirodzene zaujímavejšie stavby pozemné. Trh rezidenčných stavieb rastie približne dvojnásobne rýchlo, ako je to pri komerčnej výstavby, a táto väčšia dynamika rastu sa odráža aj v aktivitách developerov. Vidíme pomerne jasné signály, že je trh komerčných stavieb relatívne saturovaný a je ťažšie sa tu presadiť, pričom trh bytovej výstavby sa teší pomerne veľkej popularite, najmä v určitých lokalitách veľkých miest. Situácia je pochopiteľne dôsledkom dlhodobého poddimenzovaniu rezidenčnej výstavby a pokračujúcim trendom urbanizácie, ktorý kladie požiadavky najmä na realizácia v mestských aglomeráciách.

Dôležitú úlohu vo vývoji súčasnej situácie hrajú tiež normatívy. Medzi najznámejšie patrí napríklad smernica európskej komisie EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). U komerčných budov je zameranie na takmer nulovú spotrebu výraznejší, avšak ani v rezidenčnej výstavbe nemožno požiadavky EPBD zabúdať, a práve tu prichádzajú k slovu možnosti a výhody automatizovaného tienenia či vykurovania. Požiadavky noriem sa sprísňujú, jedná sa ale o logické vyústenie pokračujúcich klimatických zmien.

Považujete aktuálne normatívne požiadavky za dostatočné, alebo je potrebné ich naďalej zvyšovať?

Relatívne nedávno sme spracovávali vlastnú analýzu normatívov vo svete, ale ak sa zameriame iba na oblasť strednej a východnej Európy, možno konštatovať, že požiadavky sú napospol harmonizované. Európske normatívy sa preberajú do miestnych národných noriem, kde pretrváva ich odporúčací charakter, kým avšak napríklad konkrétny právny predpis alebo rozhodnutie správneho orgánu nezačnú dodržanie noriem vyžadovať.

Požiadaviek na rezidenčnú výstavbu existuje v rámci tohto normatívneho prostredia celá rada a považujem ju v súčasnej dobe za dostatočné. Týkajú sa napríklad zabezpečenie výmeny vzduchu v budove, minimálnych aj maximálnych teplôt, množstva svetla či CO2.

Rezidenčná výstavba teda naberá obrátky a štáty si čoraz viac uvedomujú nutnosť sledovať a korigovať energetickú náročnosť budov. Akú úlohu hrajú v procese investori?

Požiadavky klientov sa vyvíjajú podobne dynamicky ako situácia na trhu. Investície do individuálnej výstavby vzrástli podľa informácií Európskej komisie od roku 2008 o 50%. Zároveň z celkovej investície do bývania tvorí vzrastajúci podiel práve technické zariadenie budov. Ľudia sú podľa môjho názoru skrátka ochotní viac investovať a majú aj vyššie požiadavky na komfort a kvalitu bývania. Novostavby sú plné technológií pre vykurovanie, vetranie a rekuperáciu. Súčasne je jasne viditeľný trend domácej automatizácie.

Tu sa pre Somfy otvára príležitosť ponúknuť svoje technológie. Dnešné moderné architektúry charakterizuje veľké percento presklených plôch, čo so sebou nesie nežiaduce tepelné zisky počas letného obdobia, hoci tie isté zisky sú vítané počas slnečných dní zimného obdobia. Tepelné zisky možno regulovať ako vonkajším, tak vnútorným tienením. Samotná inštalácia tienenia však negarantuje pozitívny efekt na vnútornú klímu či na spotrebu energií. Tieniaci systém s mechanickým pohonom nemožno ovládať v neprítomnosti obyvateľov domu alebo bytu. Ak nie je vnútorná klíma predmetom automatizovaného riadenia, dochádza často k prehrievaniu obytných priestorov, čo zvyšuje nároky na energie potrebnej k teplotným kompenzáciám, ale predovšetkým je také prostredie pre užívateľov diskomfortné. Vyriešenie automatizácie a motorického riadenia tienenia preto napomáha ako k zlepšeniu vnútorného komfortu, tak k zníženiu spotreby energií a poťažmo aj prevádzkových nákladov.

Vonkajšie žalúzie predtým neboli v rezidenčnej výstavbe obvyklým štandardom, dnes vám však ich výrobcovia pravdepodobne potvrdia, že sme tohto stavu dosiahli. Novostavby sa dnes osádzajú vonkajším tienením vo väčšine prípadov, či už z iniciatívy developera, alebo súkromného stavebníka.

Technológiami pre automatizáciu systémov TZB možno vybaviť už existujúci objekt, predpokladám však, že je vhodnejšie počítať s inštaláciou systémov riadenia domácnosti už pri návrhu.

Určitá stavebnotechnického pripravenosť je podmienkou, typicky sa jedná napríklad o predokenné boxy pre vonkajšie tienenie, napr. Roletu alebo screen spolu so silovým napájaním. Pre samotnú elektroniku však nie je stavebná pripravenosť objektu zásadné, väčšina technológií komunikuje bezdrôtovo, a rozvody kabeláže sú teda minimalizované. Nepochybne je namieste spomenúť technológii io, ktorú v produktoch našej spoločnosti používame.

Stavebníctvo speje k čoraz väčšej zložitosti. Prestáva byť v moci jednotlivca obsiahnuť všetky potrebné znalosti, je potrebné spolupracovať. Deje sa to?

Povedal by som, že áno. Aktuálne sa objavuje (nielen) v rezidenčnej výstavbe trend systémovej integrácie, teda prepojenie použitých technológií do jedného ovládacieho centra. Verím, že spoločnosti zameriavajúce sa týmto smerom budú v najbližších rokoch udávať krok v uspokojovaní požiadaviek stavebníkov a v reálne dosahovaných kvalitách vnútorného prostredia obytných budov.

Poďme sa spoločne pozrieť na niektoré konkrétne projekty, na ktorých ste sa v poslednej dobe podieľali. Ako prebieha taká typická spolupráca na developerskom projekte?

Možných scenárov je viac. Napríklad môžeme byť prizvaní k tendru na automatizáciu domácnosti. Mnohí developeri cítia, že automatizácia začína byť trhom očakávaná, a chcú tomuto dopytu pochopiteľne vyhovieť. Pre iných zase predstavuje ponuka automatizácie možnosť odlíšenia sa od zatiaľ bežne dostupné produkcie a chcú ponúknuť niečo navyše. V iných prípadoch spolupráce sme sami aktívni, nadviažeme s klientom dialóg a vysvetľujeme, čo sme schopní ponúknuť. Na rozdiel od všeobecne panujúceho dobrého povedomie o možnostiach systémov technického zabezpečenia budov zostáva odbor automatizácia, meranie a regulácia zatiaľ pomerne nezmapované. Developeri niekedy tápu, čo vlastne môžu chcieť, čo je dostupné a realizovateľné. Naše systémy napríklad môžu fungovať nielen autonómne, tj. S vlastnými snímačmi, kamerami, roletami a riadením, ale aj v kombinácii s produktmi iných výrobcov, napríklad s podlahovým vykurovaním či klimatizáciou. Potom nasleduje nastavenie obchodného modelu. Spresňujú sa podmienky, napríklad či bude Somfy v priamom kontakte so zákazníkom, alebo v zastúpení developerom. S tým súvisí spolupráca pri zriaďovaní zmenových  kancelárii alebo externé inžinieringové kancelárie.

Najdôležitejším aspektom je však bezpochyby servis. Produktov dostupných na trhu je celý rad, rozhoduje avšak kvalita servisu - kto projekt zrealizuje, koľko s ním bude mať stavebník či developer starostí, čo sa stane v prípade poruchy, aká je poskytovaná záruka. Somfy rieši reklamácie do troch dní, čo nie je bežným štandardom. Čo sa týka servisných technikov, používame jednak vlastnú službu, alebo spolupracujeme so sieťou partnerov, ktorých zamestnancov pravidelne školíme. Klient tak nie je odkázaný iba na jedinú servisnú firmu.

Ktorý z projektov, na ktorých ste v poslednej dobe pracovali, považujete za najpokrokovejšie?

Rád by som vyzdvihol nedávny projekt developera JRD. Klient sa rozhodol zaradiť systémy domácej automatizácie do všetkých bytov ako štandard. Všetky obsahujú systém TaHoma ako centrálnu jednotku a spolu s ňou potom rôzny počet ďalších zariadení, napríklad termostatickú hlavicu, dymový senzor, kameru alebo zámok vstupných dverí. Systém sa oživuje v okamihu, keď majiteľ začne byt užívať. Takýto spôsob zavádzania domácej automatizácie do developerských rezidenčných projektov považujem za perspektívny, pretože kupujúceho nezaťažuje nutnosťou ďalšieho rozhodovania, ale súčasne mu umožňuje vytvoriť si personalizované riešenie. Možnosť úpravy vlastností systému v rámci klientskych zmien je ale už úplne bežný postup.


Rezidenčný projekt Ecocity Malešice III v Prahe od developera JRD.

Je realizácia systému automatického riadenia pre bytovú výstavbu komplikovanejšie ako v komerčných stavbách?

Nepovedal by som. Skôr naopak, návrh a inštalácie v rezidenčných budovách sú jednoduchšie. Zatiaľ sa však využívajú relatívne málo, čo je škoda. Somfy má pritom k dispozícii pokročilé softvérové ​​nástroje, napríklad simulačný program ES-BO (Early Stage Building Optimization), ktorý dokáže spočítať dopad použitie konkrétneho typu tieniacej techniky na spotrebu energie na chladenie či vykurovanie. Tieto nástroje sa v komerčnej výstavbe bežne používajú pre kľúčové rozhodnutia už pri formulácii zadaní alebo v priebehu navrhovania stavby. Klientom sme schopní kvantifikovať, koľko percent nákladov na chladenie a osvetlenie ušetrí inštalácií automatizovaného tienenie, ktoré zabránia prehrievaniu a zároveň optimalizuje využitie denného svetla. Pre obytné budovy sa síce počítajú oslnenie fasády a tepelné zisky v rámci energetického štítkovania, málokedy sa ale zohľadní práve inštalácia automatizovaného tienenie. Celý rad domov by pritom bez automatizovanej tieniacej techniky nebola obývateľná.

Zdroj: Časopis ERA21

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive