Rýchly prístup

Jan Hrnčíř: Jednoduchšie život? To chceš!

Jesenné novinky týkajúce sa zabezpečenia a bezdrôtového riešenia pre predokenné rolety predstavil v rozhovore pre časopis Moderný byt Jan Hrnčíř, produktový a marketingový manažér českej pobočky Somfy.

Prvé jesenná novinkou je dymové čidlo pre Somfy One. Pripomeňme čitateľom, čo to vlastne je.

Somfy One je naše bezpečnostné zariadenie pre byt či dom, ktoré okrem základných vlastností, ako je zabezpečenie, zvládne monitorovať napríklad príchod a odchod detí do a zo školy, fotiť, nahrávať videá a možno cez nu komunikovať, čo ja používam, keď sa nemôžem dovolať domov. V ponuke máme veľa čidiel na okná i dvere, ďalší kamery, ale čo nám chýbalo, bolo práve inteligentné dymové čidlo, pretože dnešné legislatíva hovorí, že každá novostavba musí byť vybavená dymovým snímačom. Nie je problém ho kúpiť, ten nastáva až vo chvíli, keď doma začne horieť a my tam nie sme.

Naše dymové čidlo, vďaka tomu, že sme ho pridali do Somfy One vždy, keď detekuje dym, pošle notifikáciu. Cez kameru sa jednoducho pozriem, či doma naozaj horí alebo manželka "len" zabudla v rúre štrúdľu. K ďalším výhodám nášho čidla patrí to, že ich doma môžem mať viac, najmä ak mám rodinný dom s ďalším obytným poschodím, technickú miestnost a garáží, ktorá často býva stavebne tak oddelená, že ak sa v nej spustí dymové čidlo, nemusí byť v obývačke počuť. Naše inteligentné dymová čidlá spolu komunikujú, takže vo chvíli, keď v jednej časti domu začne horieť, čidlo odovzdá informáciu všetkým ostatným snímačom a začnú "revať" všetky naraz. To, ktoré čidlo sa spustilo ako prvé a kde zadalo horieť, sa dozviete vďaka notifikáciu, ktorá vám príde na mobilný telefón.

Kam je ideálne dymové čidlo umiestniť a ako často je nutné kontrolovať funkčnosť snímača?

Najčastejšie na strop, ale ľahko ho možno umiestniť aj na šikminy v podkrovných priestoroch. Ja som ho mal chvíľu na chladničke, kde bez problémov detekoval môj pokus o pečení buchiet. Snímač je skvelý v tom, že si povie o výmenu bateriek, a navyše vás raz za rok cez mobilnú aplikáciu začne doslova , aby ste urobili skúšku funkčnosti, na ktorú sa často zabúda.

 

K ďalšej jesennej novinke patrí pohon pre predokenné rolety Oximo Wirefree. Už názov napovedá, že sa jedná o bezdrôtové riešenie.

Oximo Wirefree je v podstate motor, ktorý pamätá na všetkých, ktorí chcú predokenné rolety, ale ich dom už nejaký čas stojí a na rolety chýba elektroinštalácie. Oximo Wirefree má vlastnú batériu a solárny pohon, teda žiadnu elektroinštaláciu nepotrebuje. Skvelé je to, že pre nabíjanie nie je potreba slnečný svit, ako to bývalo predtým, ale stačí denné svetlo. Funguje v podstate ako kalkulačka na solár. Inštalácia je veľmi jednoduchá. Do boxu, kam sa schováva roleta, sa umiestni batéria a na box solárny panel, o viac sa užívateľ nestará. Rolety potom ovláda pomocou našich bezdrôtových tlačidiel, ktoré možno umiestniť kamkoľvek na stenu alebo do rámčeka k existujúcim spínačom. Na batériu aj solárny pohon, ak sú montované dohromady, poskytujeme 7ročnú záruku. Oximo Wirefree vám namontuje každý z našich Somfy Expert.

Tretou a poslednou novinkou sú bezdrôtové tlačidlá Smoove 2 a 4, ktoré majú rovnaké ako všetky produkty Somfy príjemný dizajn.

Bezdrôtový protokol používame už dlho a je veľmi obľúbený. Zhruba 80 % domácností, ktoré realizujú tienenie, siahajú práve po bezdrôtovom ovládaní. Tlačidlá Smoove máme na trhu už niekoľko rokov a užívatelia sú na ne zvyknutí. U predchádzajúcich modelov som si mohol na jedno tlačidlo nahrať jeden motor alebo napríklad celú kuchyňu ako jednu skupinu, ale nič viac. Pri nových dvoch a štyroch kanálových nástenných ovládačov sú v jednom tlačidle schované dve alebo štyri tlačidlá, ktoré sa ovládajú jednoduchým prepínačom. Takže si môžem veľmi jednoducho nastaviť ovládanie jedného až štyroch okien a tiež si vybrať, či budem ovládať všetky okná, alebo len dve okná zo štyroch, čo je veľmi praktické.

Skvelé tiež je, že môžem všetky okná ovládať z jedného miesta. Tlačidlá sa dajú pridať aj do nášho systému chytré domácnosti TaHoma a prepojiť tak tienenia s osvetlením, kúrením ... v rámci chytré domácnosti. Tlačidlá sú batériové, výmena baterky sa vykonáva raz za dva až päť rokov, podľa toho, ako často ich používame.

 

Zdroj: Moderní byt (Bydlení), Business Media CZ

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive