Rýchly prístup

Znížte spotrebu energie vo svojom dome až o 20 percent vďaka inteligentným roletám

Rozhovor pre denník e15 s Jaroslavom Zemanom, generálnym riaditeľom spoločnosti Somfy, o tom, ako znížiť spotrebu energie v domácnostiach v čase drahých energií. Čiastočným riešením môže byť automatické tienenie domu, ktoré môže znížiť spotrebu budovy až o 20 percent.

Inteligentné zariadenia v domácnosti znamenajú pohodlie, ale aj úsporu energie. Ako môže tienenie šetriť energiu?

Najväčším zdrojom tepla v našich domoch je slnko, ktoré preniká a uniká von oknami. Účinné tienenie nám umožňuje zabrániť nadmernému prehrievaniu v lete a v zime udržať teplý vzduch vnútri. Kľúčovým prvkom je tu automatizácia, ktorá monitoruje vonkajšiu teplotu a podľa potreby upravuje tienenie.

Vďaka tejto automatizácii začneme šetriť energiu ešte predtým, ako prídeme domov. Možno si pomyslíte, prečo jednoducho nezatvoriť tienenie pred odchodom. Dôvodom je, že nechceme pripraviť naše rastliny a domáce zvieratá o príjemný prísun svetla a tepla, aj keď my sami práve nie sme doma.

Koľko energie sa dá ušetriť tienením?

Sú budovy, ktoré spotrebujú takmer 30 % energie, niektoré až 40 %. Keď hovoríme o úsporách v tienení, ušetríme až 15 %. Tieto čísla, samozrejme, súvisia s kvalitou fasády a okien a orientáciou okien budovy voči svetovým stranám.

Ako môžeme postupovať, aby sme dosiahli maximálne úspory?

Výška úspor závisí od typu použitého tienenia. Existujú 2 typy tienenia, vonkajšie a vnútorné. Pri exteriérovom máme zaručenú najvyššiu ochranu pred teplom. Ak je mojím cieľom nepretržitá regulácia osvetlenia, môžem zvážiť elegantné vonkajšie žalúzie. V prípade bezpečnosti potom prichádza do úvahy použitie vonkajších roliet. Môžeme zvážiť aj možnosť screenových roliet, ale treba mať na pamäti, že tu nie je tienenie také úplné a úroveň tlmenia hluku nie je taká výrazná ako s vonkajšími roletami.

Existuje možnosť centrálneho ovládania, napr. pomocou tlačidla na ovládači?

Áno, myslím si, že jednou z veľkých výhod systému Somfy je možnosť centrálneho riadenia. Používatelia môžu svoje motory bezdrôtovo pripojiť k centrálnemu boxu TaHoma® switch, bez potreby zložitej kabeláže v dome. Tieto inteligentné motory môžu posielať do boxu informácie o svojej aktuálnej polohe. Keď používateľ zadá príkaz, motory ho zaznamenajú a vykonajú príslušnú akciu. Okrem toho dokážu rozpoznať prekážky v okne, čo nám dáva istotu, čo sa deje. V rámci tohto systému môžu používatelia pridať ďalšie komponenty, ako sú kamery, zámky, teplotné ventily a ďalšie. Všetky tieto komponenty sa dajú pohodlne ovládať pomocou aplikácie s funkciou drag and drop, v ktorej jednoducho nastavíte rôzne činnosti. Napríklad pri západe slnka chcem, aby sa zatiahli všetky žalúzie, a tiež chcem aktivovať vonkajší senzor slnka a teploty, aby automaticky zatienil vybrané okná.

Čo ak chcem, aby toto centrálne zariadenie bolo napájané z obnoviteľných zdrojov, napr. zo strešných solárnych konektorov? Je to možné?

Áno, presne ako hovoríte. Existujú aplikácie, ktoré využívajú roletové alebo screenové riešenia, ktoré využívajú solárny pohon. To znamená, že máme malý panel pripojený k motoru, ktorý napája batériu. Táto konfigurácia je výhodná aj pri rekonštrukciách, pretože nie je potrebné rozkladať káble. Všetko potrebné je už pripravené priamo v boxe a motor sa dá ovládať rádiovým signálom. Panely a batérie sú starostlivo testované a majú záruku až 7 rokov. Boli testované aj v podmienkach bez priameho slnečného žiarenia. Aj v týchto podmienkach dokáže solárny panel účinne napájať batériu, aby zabezpečil plnú prevádzku tieniaceho prvku.

Takže v podstate celoročné napájanie?

Áno, je to celoročné napájanie, a to aj v miestach, kde je noc relatívne dlhšia ako deň, napríklad v severnej Európe.

Aký druh tohto zariadenia je u zákazníkov najobľúbenejší?

To je trochu ťažké povedať, pretože to závisí aj od času. Nie je prekvapením, že sa to všetko začalo roletami, pretože to bolo jedno z prvých riešení, ktoré sa objavilo. Česká republika má v porovnaní s inými západnými krajinami, ako sú Francúzsko a Nemecko, svoje špecifiká. Rolety tu stále do určitej miery dominujú, ale exteriérové žalúzie sú v Českej republike čoraz obľúbenejšie. V súčasnosti však pozorujeme rastúci trend používania screenov, ktoré sú architektonicky a vizuálne zaujímavým riešením.

Spomenuli ste, že všetko sa dá ovládať prostredníctvom aplikácií. Mnohí používatelia budú mať určite obavy o bezpečnosť údajov a o to, či hrozí riziko ich úniku. Čo robíte pre bezpečnosť údajov?

Toto je naozaj veľká téma, ktorá sa netýka len tienenia. Keď niekam posielate svoje údaje, pravdepodobne sa pýtate, čo sa s nimi stane. Ak používate online bankovníctvo, môžete pokojne používať naše aplikácie. Šifrovanie alebo kľúč je na úrovni porovnateľnej s internetovým bankovníctvom. Naše servery sa nachádzajú v západnej Európe a neprekračujú jej hranice, takže sa nemusíte obávať o osud svojich údajov. Pokiaľ ide o záznamy z bezpečnostných kamier, ktoré si zákazníci môžu ukladať do cloudu, sú šifrované a spoločnosť Somfy k nim nemá prístup.

Je toto riešenie vhodné len pre novostavby alebo sa dá použiť aj pre staršie budovy. Pripomínam situáciu, že výstavba nových budov stagnuje a v Českej republike je veľké množstvo starých budov, ktoré nie sú opravené a čakajú na rekonštrukciu. Je možné použiť toto zariadenie aj tu?

Áno, je to možné. Pri práci so staršími budovami sa často stretávate s otázkami, kadiaľ viesť káble a ako upraviť fasádu. Solárne riešenie si v podstate nevyžaduje žiadne zásahy. Jediné, čo tu môže byť obmedzujúce, je umiestnenie okien. Dôležitá je aj poloha boxu, v ktorom je umiestnený tieniaci prvok. Zvyčajne je potrebné umiestniť tento box 10 až 15 cm nad okno. V prípade pamiatkovo chránených budov nie sú vonkajšie prvky ideálne. V tomto prípade prichádzajú do úvahy interiérové prvky napájané solárnym alebo 24 V napätím, čo znamená, že je pripojený nejaký transformátor, hoci k napájaniu môžu viesť káble. Spomenuli ste otázku bezpečnosti, ku ktorej by som rád doplnil informácie pre bezdrôtové ovládanie. Bezpečnosť možno chápať v kontexte toho, kedy údaje opúšťajú dom, alebo z hľadiska údajov prítomných v dome. Vďaka šifrovaniu je možné ovládať tieniace prvky pomocou cudzieho ovládača. Cudzí ovládač nemá prístup do nášho systému bez znalosti bezpečnostného kľúča.

A čo všeobecne kompatibilita s inými typmi zariadení?

Táto kompatibilita môže existovať na dvoch úrovniach. Prvá úroveň spočíva v tom, že server od Somfy funguje so serverom od inej spoločnosti. Napríklad žiarovky Philips Hue môžete ovládať pomocou systému Tahoma, ktorý funguje na tomto princípe. Keď server Somfy dostane príkaz od spoločnosti Tahoma na rozsvietenie žiarovky Philips Hue, odovzdá tento príkaz serveru Philips Hue, ktorý ho spracuje. Používateľ potom zažije veľmi rýchlu odozvu, pretože komunikácia medzi servermi je blesková.

Druhá úroveň kompatibility sa týka priamej kompatibility na úrovni protokolu. Somfy používa na komunikáciu protokol io a tento protokol používa aj Velux. To znamená, že tieniace prvky Somfy môžete ovládať pomocou ovládača Velux a naopak. To platí aj pre prvky, ako sú strešné okná Velux, ktoré sú všetkým známe.

Existuje aj tretia možnosť, a to kompatibilita na úrovni protokolu v zariadeniach, ktoré sú široko používané inými výrobcami, napríklad Zigbee. V tomto prípade je dôležité zabezpečiť kompatibilitu so zariadeniami, preto je dobré sledovať zoznam výrobcov kompatibilných s produktmi Somfy, ktorý nájdete na oficiálnej webovej stránke spoločnosti.

Teraz sme hovorili o obytných budovách, čo ponúkate pre komerčné budovy?

Na komerčných budovách nie je systém Somfy zvyčajne vystavený priamo používateľom a nie je úplne viditeľný. Pre tieto budovy poskytuje Somfy riešenie Animeo, ktoré umožňuje dynamické tienenie. Predstavte si komerčnú budovu s fasádami, ktoré sú orientované podľa toho, kam najviac svieti slnko. Na streche tejto budovy je umiestnená meteorologická stanica, ktorá monitoruje vonkajšie podmienky, napríklad intenzitu slnečného žiarenia, silu vetra a ďalšie. V závislosti od času a pohybu tieňov okolo budovy táto stanica vysiela signály do tieniacich prvkov.

Správca budovy tak má prehľad o aktuálnych podmienkach a môže sledovať pohyb a reakcie jednotlivých tieniacich prvkov. Takto môže optimalizovať prostredie budovy a zabezpečiť, aby sa tienenie využívalo efektívne podľa aktuálnych potrieb a podmienok.

Aké inovácie predpokladáte v budúcnosti a ako sa vyvíja tento druh energeticky účinných riešení v domácnostiach?

Rád by som sa vrátil na začiatok éry Somfy, ktorá siaha do 50. rokov 20. storočia. Odvtedy sa trh veľmi vyvinul. V prvej fáze sa zameriavali najmä na tienenie pre pohodlie, aby nás slnko nespálilo. Potom Somfy vyvinulo motor pre markízy, ktorý spĺňal túto požiadavku. Postupne sme prešli na riešenie bezpečnosti a určitého komfortu, pokiaľ ide o hluk v bytoch a domoch, a tak boli vyvinuté rolety. Potom sme začali uvažovať o komfortnejšom tienení, čo prinieslo na trh žalúzie. Nasledoval vizuálny komfort, ktorý poskytujú screenové rolety.

Dnes zákazníci riešia otázky udržateľnosti, účinnosti a energetickej úspornosti a Somfy sa uberá týmto smerom. Preto ponúka solárne pohony a predĺžené záruky na najnovšie motory. Naše nové motory spĺňajú požiadavky udržateľnosti a sú označené logom ACT FOR GREEN. To znamená, že pri výrobe, balení a preprave sa nepoužívajú žiadne nebezpečné materiály a konanie predajného tímu podlieha zodpovednosti. Zároveň sa snažíme predĺžiť životnosť našich výrobkov. Poskytujeme napríklad asistenčnú službu Somfy, ktorá zahŕňa opravy výrobkov. Životnosť pohonov je približne 15 rokov. Spotreba energie pohonov, aj keď sa nepoužívajú, je pri výrobkoch Somfy minimalizovaná.

Budúcnosť vidíme v konektivite a otvorenosti systému. Somfy začalo s centrálnym inteligentným riadením pred 15 rokmi a pred deviatimi rokmi sme predstavili riadiacu jednotku Tahoma, ku ktorej môžete pripojiť rôzne komponenty. Pôvodne sme začali kombinovať tieniace prvky s ovládaním svetla, ale dnes sa posúvame ďalej. Somfy vidí budúcnosť v kombinácii pohodlia domácej automatizácie s prvkami, ktoré nemajú s tienením veľa spoločného.

Čo to môže byť v budúcnosti práve v systéme tienenia?

Vo svete tienenia sa situácia stabilizovala, pokiaľ ide o aplikácie. V posledných troch rokoch pribudli bioklimatické pergoly, ktoré získali na popularite najmä v čase pandémie. Našou inováciou v tomto smere je tichý chod a plynulosť motorov spolu s predĺžením životnosti prvkov. Spoločnosť Somfy sa snaží, aby bol každý prvok čo najudržateľnejší a energeticky najúčinnejší.

Treba poznamenať, že Somfy pôsobí vo viacerých krajinách. Môžete nám povedať, v koľkých krajinách pôsobia a aká je ich celosvetová pôsobnosť?

Somfy pôsobí v krajinách s rozvinutou ekonomickou silou. Ako ste spomenuli, máme za sebou viac ako 50-ročnú históriu a prešli sme viacerými etapami vývoja. K rozšíreniu našich aplikácií došlo aj prostredníctvom akvizícií. Napríklad výrobcovia dverí a garáží sa stali súčasťou skupiny Somfy. Okrem toho sme privítali začínajúce spoločnosti špecializujúce sa na vývoj zámkov a bezpečnostných zariadení. To nám pomohlo etablovať sa ako významná spoločnosť.

Dnes zamestnávame 8 000 ľudí a naše hlavné výrobné závody sa nachádzajú vo Francúzsku a na ďalších šiestich miestach. Napriek tomu, že sme veľká spoločnosť, stále si zachovávame rodinnú atmosféru a považujeme sa za veľmi stabilný podnik.

Zdroj: Rolety mohou snížit spotřebu domu až o 20 %, říká Zeman ze Somfy | e15.cz

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive