Rýchly prístup

Ekologická udržateľnosť a zdravý životný štýl

Aký je váš vysnívaný domov? Bez ohľadu na to, či ide o byt alebo dom, je dôležité premyslieť si, aké výhody chcete, aby vám váš domov poskytoval. Dôležité je nielen to, aby bolo bývanie úsporné, ale aj to, aby šetrilo životné prostredie a hlavne, aby chránilo vaše zdravie. Preto sme na tému ekologickej udržateľnosti viedli rozhovor s Patrikom Háchom, projektovým manažérom pre východnú Európu v spoločnosti Somfy, a Petra Valeše, produktového manažéra z JRD development.

Aké sú novinky na trhu s nehnuteľnosťami v bytových domoch? Nachádzame sa vo veľmi špecifickom čase. Ako to spoločnosť Somfy vníma z hľadiska svojho zamerania?

"Dopyt po novom bývaní stále výrazne prevyšuje ponuku a každý byt, ktorý je na predaj, si rýchlo nájde nového majiteľa. Nezriedka sa stáva, že noví majitelia robia kompromisy, aby si byt kúpili skôr alebo vo vysnívanej lokalite... nie vždy však byt spĺňa všetky ich požiadavky, pretože ideálne bývanie podľa ich predstáv jednoducho nie je v ponuke alebo je cenovo nedostupné. Dalo by sa povedať, že tento trend niektorým developerom uľahčuje život. Nové normy a technológie sa u nás zavádzajú oveľa pomalšie ako na vyspelých trhoch," prezradil Patrik Hácha zo spoločnosti Somfy.

Povedzte nám viac o tom, čo máte na mysli

"Mnohé projekty v norme sú vypracované veľmi "jednoducho" bez ambície riešiť aspekty vnútornej klímy. Ľudia však chcú kvalitu. Preto sa pri implementácii našich systémov stretávame s mnohými zmenami u klientov. Vymeniť obkladačky v kúpeľni je jednoduché, ale to, čo je potrebné riešiť vopred v rámci klientskych zmien, je, ako sa vyhnúť napríklad slnkom zaliatej obývačke. Z pohľadu spoločnosti Somfy ide predovšetkým o vonkajšie a vnútorné tienenie. To je na vyspelých trhoch všade samozrejmosťou. U nás je tento sektor stále často podceňovaný. Pritom by stačilo nainštalovať podomietkové schránky na budovách v rámci prípravy na ich budúce použitie. Vonkajšie tienenie sa potom môže kedykoľvek dokončiť," vysvetľuje pán Hácha.

Je situácia naozaj taká zlá?

"Vo všeobecnosti platí, že čím väčší projekt, tým zložitejšia realizácia a viac problémov. Ale určite by som to nevyčítal developerom!" Patrik Hácha zdôrazňuje a dodáva: "Nepochybne existuje mnoho projektov, pri ktorých sa kladie dôraz predovšetkým na kvalitu bývania, a tie si zaslúžia pozornosť. Veľmi pozitívnym príkladom je v tomto prípade nepochybne spoločnosť JRD development a jej iniciatíva za zdravé bývanie."

Môžete nám opísať hlavné princípy tejto iniciatívy?

Na túto otázku odpovedal Petr Valeš z JRD Development: "Hlavným cieľom tejto iniciatívy je budovať zdravé, udržateľné a k prírode ohľaduplné sídla. V súčasnosti máme k dispozícii celý rad technológií, ktoré nám umožňujú žiť v úplne zdravom prostredí, čo je vzhľadom na to, že až 90 % času trávime v interiéri, absolútne nevyhnutné. Chceme, aby sa každý cítil doma podobne ako vonku - s dostatkom čerstvého vzduchu a svetla, tepelným komfortom a dostatkom ticha. Zároveň by táto výstavba mala čo najmenej zaťažovať prírodu. V rámci tejto iniciatívy sa snažíme spojiť všetkých, vymieňať si know-how a viesť celé odvetvie a legislatívu k zodpovednosti. Zároveň chceme inšpirovať mladú generáciu, aby takto premýšľala od začiatku."

Prečo sa SOMFY zapojila do iniciatívy JRD? 

"Naše princípy používané v riešeniach, ktoré poskytujeme, sú plne v súlade s cieľmi tejto aktivity. A ak k tomu pripočítame skutočnosť, že sme aj dlhoročným partnerom JRD, potom je viac ako jednoduché podporiť takúto iniciatívu. Dôvodom je teda práve ekologický aspekt a komfort bývania. Je dôležité informovať zákazníkov o výhodách riešenia. V Somfy veľmi oceňujeme, že sa spoločnosť JRD vydala touto cestou. Využívanie ekologických riešení sa rozširuje všade na svete. V tomto ohľade zdieľame rovnaké hodnoty a ciele. Preto kladieme veľký dôraz nielen na samotnú funkciu vonkajšieho tienenia, ale aj na ekologické balenie výrobkov, ekológiu vo výrobnom procese a zároveň na aspekt udržateľnosti z hľadiska použitých komponentov v jednotlivých výrobkoch, ako aj na spotrebu energie a uhlíkovú neutralitu," vysvetľuje Patrik Hácha zo spoločnosti Somfy.

Aké reakcie zaznamenáva JRD a kto všetko túto iniciatívu naďalej podporuje?

"Reakcie sú veľmi pozitívne, a to tak zo strany developerov, staviteľov a architektov, ako aj odborných spoločností, ako sú Somfy, Saint Gobain a Siko. Iniciatívu podporujú aj organizácie ako Centrum pasívneho domu, Česká rada pre šetrné budovy a EkoWatt. Sme radi, že sa nám podarilo rozprúdiť túto diskusiu a že je taký veľký záujem posunúť odvetvie týmto smerom," hovorí Petr Valeš z JRD development.

Ako konkrétne vám výrobky Somfy pomáhajú šetriť energiu a mať ekologickejší domov?

"Mnohé z našich výrobkov spĺňajú kritériá iniciatívy Act for Green, ktorou sme sa zaviazali voči sebe a tým aj voči svetu. Naším cieľom je znížiť vplyv našich výrobkov na životné prostredie počas celého ich životného cyklu - od ťažby surovín až po koniec životnosti. Každý výrobok s týmto označením spĺňa tieto kritériá. Do roku 2030 budú všetky naše výrobky navrhnuté v súlade s kritériami Act for Green." prezradil Patrik Hácha zo spoločnosti Somfy a dodal: "Preto sme sa spojili aj so spoločnosťou JRD development, ktorá stavia zdravé bývanie. Ich byty s riadeným vetraním majú inteligentné riešenia na reguláciu vykurovania a premyslené vonkajšie tienenie, ktoré v zime zabraňuje úniku drahocenného tepla a v lete prehrievaniu interiéru a v lete zabraňuje neželanému prehrievaniu. Obyvatelia tak majú neustále čerstvý vzduch a šetria nielen svoju peňaženku, ale aj životné prostredie."

 

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive