Rýchly prístup

Stručné dejiny automatizácie domácnosti

Pozrime sa na históriu domácej automatizácie...

Koncept automatizácie domácnosti existoval už dlhú dobu hlavne v sci-fi literatúre, ktorá si predstavovala, že budúce domy budú plne automatizované a roboti nám budú pomáhať s domácimi prácami. Nebola však k dispozícii technológia, ktorá by tieto predstavy uskutočnila – až doteraz!

Prečítajte si ďalej o histórii automatizácie domácnosti a dozviete sa, ako nás malá hračka na diaľkové ovládanie nakoniec doviedla k dnešnému internetu vecí.

Diaľkové ovládanie

Už v roku 1898 vytvoril Nikola Tesla prvé diaľkové ovládanie, ktoré ovládalo hračku v podobe loďky. Predbehol tak svoju dobu o desiatky rokov. Tesla vymyslel spôsob, ako pomocou rádiových vĺn poslať loďke pokyny zo zariadenia, ktoré sa vmestí do vrecka. Svoj vynález verejne demonštroval behom výstavy v Madison Square Garden. Dúfal, že o jeho technológiu, ktorú si nechal patentovať, bude mať záujem americké námorníctvo.

Domáce spotrebiče

Než mohli prísť na rad chytré spotrebiče, bolo najskôr potrebné vymyslieť spotrebiče samotné! Medzi rokmi 1901 a 1920 došlo k rýchlemu vývoju domácich prístrojov, ktorý naštartoval vynález motorom poháňaného vysávača. Potom prišli chladničky, pračky, žehličky a sendvičovače, ktoré spôsobili revolúciu v živote pomocníc v domácnosti – pre väčšinu domácností však boli stále príliš drahé.

Kuchynský počítač

Po desaťročiach pokroku v oblasti výpočtovej techniky a vývoja elektroniky sa zrodilo vôbec prvé chytré zariadenie – ECHO IV. Tento stroj mohol zostavovať nákupné zoznamy, monitorovať  teplotu v domácnosti a ovládať prístroje. O niekoľko rokov neskôr vznikol kuchynský počítač, ktorý doviedol varenie o krok ďalej a ponúkal recepty, ale bohužiaľ bol neúmerne drahý a nepredával sa.

Jednočipový počítač

V roku 1971 bol vynájdený mikroprocesor, čo znamenalo, že sa technológia konečne začala blížiť tomu, aby bola ľahko dostupná pre všetkých. Cena elektroniky rýchlo klesala, čím priniesla pohodlie domácich spotrebičov širokým masám.

Chytrá domácnosť

Toto spojenie zaviedla v roku 1984 Americká asociácia staviteľov domov, ale vtedy to bol stále len vzdialený sen!

Clapper

Clapper bol elektrický spínač vynájdený v roku 1996 a ovládaný zvukom, po väčšinou tlesknutím (aj keď môže dôjsť k náhodnému spusteniu zakašlaním, štekaním psa alebo buchnutím dverí). Bol to prvý skutočný krok k chytrej domácej technológii a jeden z najvýznamnejších vynálezov 20. storočia.

Prepojenie domácnosti a budova Millennium House

Domáca automatizácia začala získavať na popularite na konci deväťdesiatych a začiatkom nultých rokov, pretože sa internetová technológia vyvíjala rýchlo a chytrá domácnosť sa naraz stala dostupnejšou. Domáca technológia alebo „domotika“ bola veľmi diskutovanou témou, keď sa domáce spotrebiče začali prepojovať s počítačmi. Millennium House bol ukážkový dom, ktorý bol otvorený v roku 1998 vo Veľkej Británii. Bolo možné si tu prehliadnuť, ako funguje domáca automatizácia pomocou počítača riadeného kúrenia, zabezpečenia, svetiel, dverí a záhrad.

Chytré domácnosti dneška

Vďaka tomu, že je dnes domáci internet a chytrý telefón bežnou súčasťou našich domovov, postupne sa dostávajú do našich domácností tiež chytré technológie. Tie sa zameriavajú na pohodlie, bezpečnosť a energetickú úspornosť pomocou prepojenosti a interaktivity.

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ak vám môže automatizácia domácnosti od Somfy zjednodušiť život, obráťte sa ešte dnes na svojho najbližšieho predajcu – Somfy Experta!

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive