Rýchly prístup

Čo je dobré vedieť pred zaobstaraním chytrej domácnosti?

V apríli sme pre vás pripravili súťaž o športové čelenky Eleven a chceli sme vedieť, čo pre vás znamená chytrá domácnosť. V čom vidíte najväčšie výhody? Alebo nevýhody? Nakoniec sme vaše postrehy, ako aj obavy z obstarania automatizácie zoskupili do 6 hlavných tém, ktoré je podľa vás dôležité vedieť pred obstaraním chytrej domácnosti.

Počiatočná investícia do automatizácie

Ľudia často predpokladajú, že zaobstarať si chytrú domácnosť znamená investovať takmer celoživotné úspory a obličku. Systém TaHoma® našťastie nevyžaduje, aby ste si zakúpili a pripojili všetko príslušenstvo naraz. Na začiatok si tak môžete zaobstarať základnú jednotku TaHoma® switch a príslušenstvo za tisíce korún, ako sú moduly Izymo na ovládanie svetiel a zásuviek. Ostatné príslušenstvo môžete dokupovať postupne, ako vám to dovolí rozpočet.

Spotreba a úspory energie

Automatizácia domácnosti vám nielen uľahčí každodenný život, ale pomôže vám aj ušetriť energiu, a tým aj vaše financie. Zdá sa logické, že čím viac zariadení zapojíte do zásuviek, tým vyššia bude spotreba vašej domácnosti a tým viac budete platiť.

V tomto prípade to však nie je celkom pravda. TaHoma® switch spotrebuje 10 W, čo je podobne ako spotreba bežnej nabíjačky telefónu alebo šestina bežnej žiarovky.  Pri správnom nastavení scenára vám systém TaHoma® pomôže ušetriť energiu automatickým riadením tienenia a vykurovania. Okrem toho môžete napríklad pripojiť svetlá k pohybovým snímačom. To vám poskytuje pohodlie, nemusíte v tme hľadať vypínač a automaticky vypne svetlá, ak na ne náhodou zabudnete.

 

Riziko útoku na diaľku

Všetci používame mobilné telefóny, sme pripojení na internet, máme veľa účtov na nespočetných webových stránkach. Všetci si uvedomujeme riziko hackerských útokov a dôležitosť ochrany našich účtov. Aj my v spoločnosti Somfy si uvedomujeme túto hrozbu, a preto pravidelne aktualizujeme náš systém o nové bezpečnostné funkcie a záplaty. Výrobky Somfy získali najvyššiu úroveň certifikácie od nezávislej organizácie UL.

Závislosť na internete

V prípade výpadku internetu zostanú funkčné všetky plánované, pokročilé a manuálne vytvorené scenáre. Fungujú aj diaľkové ovládače a nástenné vypínače. Jediné, čo bohužiaľ nebude fungovať, je ovládanie cez mobil alebo tablet.

Možnosť vytvárania chýb v nastavení TaHoma®

TaHoma® je mimoriadne užívateľsky prívetivá, intuitívna, ľahko sa používa. Áno, používatelia skúšajú, čo všetko môžu so svojimi scenármi urobiť, ako ďaleko môžu zájsť a niekedy sa dostanú do slepej uličky. Potom im systém poradí, kde pravdepodobne došlo ku kolízii a ako ju opraviť, aby chytrá domácnosť robila presne to, čo chcete. Ak si však stále neviete rady, vždy je tu telefonická podpora.

Používateľská prívetivosť

Všetci sa bojíme nových vecí. Strach z toho, že sa s ňou nenaučíte pracovať a bude vám viac na obtiaž ako na úžitok. Aplikácia TaHoma bola navrhnutá tak, aby jej používanie bolo jednoduché a intuitívne. Ak by ste sa ešte stále nevedeli orientovať, na našom kanáli YouTube nájdete návody, ktoré vás oboznámia so všetkým, čo potrebujete vedieť.

 

A čo sa vám páčilo na chytrej domácnosti?

V dotazníku ste nám tiež prezradili, aké výhody vidíte v chytrej domácnosti. Viac ako 60 % z vás nám odpovedalo, že na chytrej domácnosti sa vám najviac páči jej jednoduchosť a pohodlie. Často ste nám tiež potvrdili, že chytrá domácnosť vám skutočne šetrí energiu, a teda aj peniaze.

Čo si náš obchodný zástupca Martin Juriček myslí o inteligentnej domácnosti?

Martin Juriček pracuje v spoločnosti Somfy už viac ako 12 rokov na pozícii obchodníka. Každý deň sa stretáva so Somfy Expertmi, ale aj s vami, našimi zákazníkmi, ktorí potrebujú radu, pomoc, názor... Aké sú jeho skúsenosti v tejto oblasti?

Počas školení na mieste sú prítomní aj koncoví zákazníci. Často sa obávajú zložitosti domácej automatizácie. Moja generácia si pamätá film Marečku, podejte mi pero, konkrétne scénu v sklade. Vždy im hovorím: "Uvidíte, budete spokojní." Po spustení TaHoma® switch a nastavení prvkov sa s automatizáciou "spriatelia" a priznávajú, že ovládanie je veľmi jednoduché. V dnešnej dobe, keď máme všetci mobilné telefóny celý deň pri sebe, je ovládanie veľmi pohodlné.

Zákazníci sa ma niekedy pýtajú: "Čo keď vypadne internet?" Vždy ma zaujíma, ako často a kedy im naposledy vypadol internet alebo na ako dlho, a ľudia si musia pamätať, či vôbec.

Mám niekoľko zákazníkov, ktorí majú "káblové systémy". Áno, je pravda, že môžete ovládať čokoľvek, ale títo zákazníci priznávajú, že väčšinu funkcií, ktoré systém ponúka, nepoužívajú, ale zaplatili 100 % za všetky funkcie, dokonca aj za tie, ktoré nepoužívajú.

Ďalšia vec, s ktorou sa často stretávam na stavbách, je každodenná improvizácia zmien. Väčšina domov mala realizačný projekt, čo znamená, že existoval projekt na vodu a elektrinu, presne ste vedeli, kde budú zásuvky, vypínače, svetlá... Stavbyvedúci mal plány a našiel v nich všetko. Dnes je to úplne naopak. Začnete stavať a všetko sa vymýšľa za pochodu. A zakaždým sa mení! Zapájajú sa do toho architekti, navrhujú elektroinštaláciu, vypínače svetiel, ovládanie tienenia, ale... Keď sa nasťahujete a usadíte, po chvíli zistíte, že potrebujete vypínač niekde inde. Práve v tom je systém IO a TaHoma® switch vynikajúci - je to súprava. K svetlám pod vypínač Izymo pridáte prijímač k tomu Smoove ovládače, ktorých môžete pridať niekoľko. A keď chcete v noci vypnúť svetlo z postele, pridáte ďalší vypínač a môžete ho mať na nočnom stolíku.

Predstavte si, že odchádzate z domu a zabudnete zhasnúť svetlo v izbe. Nemusíte sa vracať! Pomocou aplikácie TaHoma môžete všetko pohodlne vypnúť cez telefón. Alebo pridajte jeden centrálny vypínač ku všetkým vypínačom a umiestnite ho vedľa vchodových dverí.

Niekedy sa ma ľudia pýtajú na spotrebu, ale ruku na srdce - vypínate kvôli tomu rúru, kde máte digitálne hodiny? Vypínate svoj notebook? Spotreba je naozaj minimálna.

V poslednom čase sa zákazníci zaujímajú aj o vykurovanie a hľadajú úspory tepla - v systéme TaHoma® switch máte k dispozícii časové scenáre. Jednoducho nastavíte žalúzie tak, aby sa počas zimných mesiacov vytiahli pri určitej teplote a slnko sa využívalo na vykurovanie. A v lete sa zase nedostanú teplé slnečné lúče dnu a ušetríte za klimatizáciu. Vzhľadom na čoraz teplejšie počasie bude tienenie a jeho regulácia zohrávať čoraz väčšiu úlohu.

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive