Rýchly prístup

I v bežnom panelovom byte môžete mať chytrú domácnosť

Automatizácia domácnosti nie je len výsadou rodinných domov a moderných vil. Jej výhody si môžete dopriať i vo svojom byte. Doprajte si viac pohodlia, bezpečia i úspor na energiách!

Chytrá domácnosť je krásna vec. Pri optimálnom nastavení vám šetrí váš drahocenný čas, ale i peňaženku. Dokáže sa vám prispôsobiť a uľahčiť život, rovnako ako neviditeľný sluha. Vždy vám pomôže, aj keď ležíte na gauči, našli ste ideálnu polohu na sledovanie filmu, z ktorej sa vám naozaj nechce pohnúť, a potrebujete zatiahnuť žalúzie alebo rozsvietiť svetlá. Komplexný systém automatizácie domácnosti TaHoma® switch za vás všetko zariadi. Pomáhajú mu v tom vopred navrhnuté scenáre, ktoré sa aktivujú podľa čidiel, konkrétneho času alebo i len hlasovým povelom.

Byt, či dom?

V rodinnom dome si môžete takú automatizáciu predstaviť veľmi jednoducho. Prídete z práce, vjazdová a garážová brána sa vám automaticky otvorí, dvere sa odomknú, rolety sa vytiahnu a osvetlenie sa zapne. Vítajte doma!

Takýchto scenárov môžete mať v rodinnom dome mnoho. Lenže v byte sú naše možnosti trochu obmedzené. Byty spravidla bývajú menšie a menej vybavené. To ale neznamená, že sa v nich nedá automatizácia domácnosti naplno využiť.

Ako vám automatizácia domácnosti môže pomôcť v byte?

Zatvorte oči a predstavte si vo svojom byte nasledujúci scenár: Hneď ráno len čo zazvoní budík. Systém TaHoma® switch vám vytiahne rolety v spálni i v kuchyni, a ak je vonku stále tma, rozsvieti tiež svetlá. V správny čas vytiahne rolety i vašim deťom a slniečko ich vyženie z postelí. Po vašom odchode sa automaticky zamkne chytrý zámok Somfy Door Keeper a rolety a markíza na balkóne regulujú teplotu v byte. V lete udrží v interiéri príjemný chládok a v zime drahocenné teplo.

Dorazila vám susedka zaliať kvety, zatiaľ čo ste na dovolenke? Nemusíte jej predtým dávať kľúče. Stačí jej poslať kód alebo na chvíľu odomknúť dvere na diaľku. Už idete domov? Pred odjazdom si z aplikácie zapnite kúrenie, takže sa vrátite do príjemne vyhriatého domova.

Zároveň cez kamery uvidíte, že vaše deti v poriadku dorazili zo školy domov. Hneď ako odomknete, môžu sa podľa vášho priania vytiahnuť alebo zatiahnuť žalúzie a rozsvietiť svetlá.

Rolety bez sekania do stien?

Je to nočná mora každého majiteľa domu, keď vám robotníci dva dni sekajú do stien, strihajú tri káble, zaprášia každý kút obývačky a vy potom musíte sami natierať kostrbaté špáry pre nové káble roliet. Rolety na solárny pohon vám to ušetria.

Solárne rolety majú vlastnú batériu a kompaktný solárny panel, ktorý bude vaše rolety napájať rovnako spoľahlivo ako bežný sieťový motor. Vo dne aj v noci a za každého počasia. Navyše solárne tienenie bude fungovať aj počas výpadku elektrickej energie. Montuje sa len zvonka, takže pri jeho inštalácii nemusíte byť ani doma. Pozrite si video, ako fungujú solárné rolety:

 

Naše tipy

Scenárom sa medze nekladú. Skúsenosti pána Roberta, ktoré sme pre vás napísali, si môžete prečítať tu. Vytvorte si napríklad režim televízora, pri ktorom máte vždy zatiahnuté rolety a stlmené svetlá, aby ste mohli sledovať film. Alebo režim večierka, relaxačný režim, herný režim... Samozrejme, jediné veci, ktoré budete musieť ovládať sami, sú televízor a kuchynské spotrebiče. TaHoma® switch nevie variť. Zatiaľ...

Naši obchodní zástupcovia zo Slovenska sa podelili o svoje skúsenosti s inteligentnou domácnosťou v byte:

„Osobne trávim pomerne veľa času na cestách a často aj pár dní mimo domu. Pomocou termostatických hlavíc nemusím teda nechať kúriť aj počas dní a nocí mimo domu. V aplikácii Tahoma si jednoducho zakúrim až pred príchodom domov. V súčasnosti keď sú teploty vonku aj okolo -10 stupňov nie je nič príjemnejšie ako vrátiť sa už do vykúreného bytu. V dnešnej dobe človek rád ušetrí bez ohľadu na to či býva v byte alebo dome,“ hovorí Martin Kováč, obchodný zástupca pre stredné a východné Slovensko.

Čo na to hovorí Matúš Hricko, obchodný zástupca pre západné Slovensko? „Na prvkoch inteligentnej domácnosti sa mi najviac páči ich jednoduchá integrácia do bytu aj rodinného domu bez toho, aby ste museli sekať do stien a viesť ďalšie káble po celom dome. Napríklad všetky svetlá a zásuvky sa dajú pripojiť k systému TaHoma pomocou mikromodulov Izymo, ktoré sa schovajú za vypínač.“

„Krásnym príkladom automatizácie je simulácia prítomnosti. Stačí v TaHome nastaviť, že mám budúci týždeň dovolenku, a má sa spustiť simulácia prítomnosti. Mám v nej pripojené rolety a svetlá, ktoré sa náhodne vyťahujú a spúšťajú, večer sa rozsvietia svetlá. Pre zlodeja to vyzerá, že sme doma. A ak sa aj napriek tomu rozhodne vniknúť, mám hneď pri vchode nainštalovaný inteligentný zámok s detekciou vibrácií a Somfy One (kamera a alarm v jednom), ktoré ho zaručene vystrašia“ popisuje Matúš Hricko.

„Inteligentná domácnosť v byte nadobúda úplne iný rozmer s hlasovým asistentom. Výhodou je že byt má menšiu plochu ako dom. Osobne používam Alexu, ktorá ma bez problémov sprevádza v rámci celého bytu. Napríklad pri príchode domov často používam pozdrav „Alexa I am home“ a hneď sa mi zapália svetlá v prednastavených miestnostiach (prípadne v lete vytiahnu rolety) a zapne hudba. Odkedy mám svetlá ovládané Tahomou spojené s hlasovým asistentom som prakticky prestal používať vypínače. Ďalšia veľká výhoda je, že cca hodinu pred spaním mám nastavené, aby sa mi intenzita svetla znížila a zmenila na príjemnú teplú bielu, čo ma upozorňuje na to, že je čas ísť spať a zároveň mi to pomáha neskôr ľahšie zaspať,“ doplňuje Martin Kováč.

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive