Rýchly prístup

Ako čistiť vonkajšie motorizované žalúzie, rolety alebo vjazdové brány?

Aj vy upratujete svoj domov vždy dvakrát ročne, aby voňal čistotou? Nezabúdajte však ani na vonkajšiu stranu okien - kedy ste naposledy čistili vonkajšie žalúzie alebo rolety? Alebo vjazdové a garážové brány? Venujte im potrebnú starostlivosť, aby vyzerali stále ako nové a robili vám radosť.

Vonkajšie žalúzie, rolety, markízy, vjazdové brány ale aj garážové brány by sa mali čistiť aspoň dvakrát ročne. Vždy po lete, keď sa na nich usadí peľ zo stromov a hmyz, a po zime, keď sa na nich usadí popol z kachlí - nielen váš, ale aj susedov. Ideálne na jar a na jeseň v rámci pravidelného upratovania.

Neodporúčame umývať vaše žalúzie a rolety v zime, pretože hrozí riziko, že na nich zamrzne voda, a ak sa pokúsite manipulovať so zamrznutými žalúziami, môžete ich poškodiť.

Rýchle upozornenie!

Na čistenie roliet, žalúzií, garážových dverí a vstupných brán v žiadnom prípade nepoužívajte organické rozpúšťadlá, čistiace piesky, pasty ani silné alkalické čistiace prostriedky.

Rozhodne nebuďte takí iniciatívni, aby ste počas údržby zariadenia vodiace lanká čímkoľvek mazali. Žalúzie už rýchlejšie nepôjdu! Len sa na ne dostane prach a iné nečistoty. Ak so zariadením niečo nie je v poriadku, obráťte sa na odborníka.

Pusťte sa do toho!

Ako čistiť žalúzie

Vonkajšie žalúzie sklopte do zvislej polohy. Opláchnite ich vlažnou vodou a umyte handričkou alebo špongiou s mydlovou vodou alebo prostriedkom na umývanie riadu. Ak používate špongiu, nepoužívajte hrubú stranu, ktorá by mohla poškriabať žalúzie. Umývajte vždy zhora nadol, v jednom smere. Nezabudnite ani na vodiace lišty. Po umytí opláchnite žalúzie čistou vodou.

Ako čistiť rolety

Rolety stiahnite úplne nadol. Na začiatok môžete použiť mäkkú kefku na odstránenie najťažšieho prachu a nečistôt. Rovnako ako v prípade žalúzií, aj na ich čistenie používajte len mäkkú špongiu alebo handričku s mydlovou vodou. Aby bolo čistenie čo najefektívnejšie, umývajte rolety dlhými ťahmi zhora nadol. Nakoniec mydlo alebo čistiaci prostriedok opláchnite čistou vodou. Otvorte aj kontrolnú klapku vonkajšej rolety a jemne ju očistite handričkou.

Ako čistiť screeny (vonkajšie látkové rolety)

Na začiatku screenovú roletu stiahnite. Potom ju môžete povysávať a utrieť vlhkou handričkou namočenou v mydlovej vode. Nakoniec screen utrite handričkou namočenou v čistej vode a nechajte ju vyschnúť, aby sa na nej nevytvorila pleseň.

Ako čistiť markízu

Najprv úplne vytiahnite markízu. Tkaninu buď jemne povysávajte, alebo utrite. Potom použite vlhkú špongiu alebo handričku namočenú v mydlovej vode, opláchnite markízu čistou vodou a nechajte ju uschnúť.

Ako čistiť bránu

Najprv celú bránu umyte mydlovou vodou a potom ju opláchnite čistou vodou. Je dobré skontrolovať oceľové časti brány, či nie sú niekde zhrdzavené. Ak nájdete stopy hrdze, odstráňte ich brúsnym papierom. Dávajte pozor, aby ste bránu príliš neprebrúsili. Po odstránení hrdze bránu opäť opláchnite, nechajte ju vyschnúť a potom na oceľové časti naneste antikorózny náter.

Ako čistiť garážové dvere

Dvere aj rolety sa dajú ľahko čistiť mäkkou špongiou a mydlovou vodou. Potom dvere opláchnite čistou vodou.

Máte tieto prvky domácnosti motorizované? Starostlivo ich vyčistite, aby ste zabránili vniknutiu vody do boxu, v ktorom je disk ukrytý. Nesmerujte na ne vodu z tlakového čističa zdola! Motor by sa mohol nenávratne poškodiť.

A čo vonkajšie rolety a žalúzie na horných poschodiach?

Ak sa môžete bezpečne dostať k vonkajšiemu tieneniu, opäť roztiahnite žalúzie, otvorte okno a utrite lamely handričkou s mydlovou vodou. Ak vám však pri umývaní hrozí akékoľvek nebezpečenstvo, neváhajte sa obrátiť na špecializovanú spoločnosť.

Dúfame, že vám náš sprievodca pomohol a že vaše tienidlá, brány a dvere budú čoskoro opäť žiariť ako nové.

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive