Rýchly prístup

Ak by som mala ísť opäť do domu bez automatizácie domácnosti, chýbala by mi

Hana Zemanová je marketingovou manažérkou spoločnosti Somfy už deväť rokov. S produktmi chytrej domácnosti sa stretáva nielen v práci, ale aj doma. Pozná ich tiež ako bežný používateľ. Čo používajú spolu s manželom vo svojom rodinnom dome? Čo hovoria hostia o ich chytrom dome? A aké to je, keď si uvedomíte, že sedíte na terase bez mobilu a predokenné rolety sa spúšťajú?

Čo všetko máte doma z chytrej domácnosti?

Keďže môj manžel je veľký fanúšik produktov Apple, máme všetko od telefónov, tabletov, MacBookov, slúchadiel... a HomePodu, čo je reproduktor, ktorému môžem dávať hlasové príkazy. Apple používame často na dennej báze.

Z domácej automatizácie máme vonkajšie rolety a najmä svetlá po celom dome. Používame osvetlenie Philips Hue, ako aj chytré zásuvky, napríklad na zapínanie niektorých svietidiel, a na zapínanie klasických svetiel používame prijímače Somfy. Máme tiež LED pásky pozdĺž terasy a na markíze. Všetko je to samozrejme prepojené so systémom TaHoma® switch, kde máme nastavené rôzne scenáre. Na ich vyvolanie používame HomePod alebo Siri v mobile. Napríklad večer, keď chceme sledovať televíziu, hlavné osvetlenie sa vypne a zapne sa len vybrané svetielko, aby bola príjemná tma. Hlasových asistentov používame často.

Pred vchodom máme motorizovanú garážovú bránu a chytrý zámok Door Keeper. Len čo prídeme domov, spustím v telefóne scenár z auta a garáž sa otvorí, zámok sa automaticky odomkne, dom sa odblokuje a pomocou prijímača Somfy sa rozsvieti svetlo na chodbe. Domov nám stráži systém Somfy ONE - kamera a alarm v jednom, zatiaľ čo vonku nám bezpečie zaisťujú vonkajšie kamery. Máme aj vnútorné snímače pohybu.

Ako ste sa cítili, keď ste prvýkrát prišli do takejto chytrej domácnosti a museli ste sa naučiť používať automatizáciu?

Keď som prvýkrát prišla do domu, automatizovaná markíza a tienenie už boli nainštalované. Ďalšie prvky automatizácie domácnosti sme pridávali postupne a manžel ich inštaloval sám. Ale keď to porovnám s inými bytmi, v ktorých som predtým bola a ktoré nemali žiadnu automatizáciu, viem, že by som bola trochu šokovaná, keby som vošla priamo do takého automatizovaného domu.

Každopádne aj tak som sa musela vyrovnať s niektorými prvkami. Keď sa napríklad večer zotmie, musím sa uistiť, že mám telefón na terase. Pretože keby sa zatiahli vonkajšie rolety, nemohla by som sa dostať do domu. To je jedna z vecí, na ktoré musíte myslieť.

Osobne si však myslím, že s technológiami nemám problém, takže mi nevadí mať ich doma. A naopak! Mám napríklad takýto scenár - prídem domov, vyberiem návrat, otvoria sa garážové dvere, dom sa odkóduje, otvoria sa vchodové dvere, rozsvietia sa svetlá na chodbe a v garáži a ja môžem úplne bez problémov vojsť do domu so svojimi taškami. Naopak, ak by došlo k výpadku prúdu alebo by som nemala po ruke telefón a musela by som vytiahnuť kľúče, som v takom štádiu, že ma štve, že musím kľúče hľadať. Rýchlo som si zvykla aj na hlasové pokyny, ktoré majú Siri prinútiť niečo urobiť. To mi tiež veľmi vyhovuje.

Ale viem sa vcítiť aj do žien, ktorým to partner prinesie domov a nainštaluje a ony sa s tým musia nejako vyrovnať. Keďže s týmito výrobkami prichádzam do styku v práci, viem, že im môžem dôverovať, viem, čo tieto výrobky robia, a mám k nim väčšiu dôveru ako napríklad žena, ktorej partner prinesie domov nejaký prístroj, ktorý niečo robí automaticky, a ona do toho nemôže zasiahnuť.

Máte nejakú zábavnú príhodu, o ktorú by ste sa chceli podeliť s čitateľmi?

Na úplnom začiatku, keď som začala žiť so svojím už terajším manželom, som občas pozvala svoju najlepšiu kamarátku na víno. Boli sme doma samy a ja som mala pocit, že by si nás mohol vypočuť cez Somfy ONE, o čom sa rozprávame. A my ženy si musíme navzájom hovoriť rôzne informácie a nechceme, aby ich naši partneri počuli. Takže som dávala vedro cez Somfy ONE. Aby sa zvuk izoloval a aby nebolo nič vidieť. Lenže ja som taká, že som sa mu priznala. Tak mi vysvetlil a ukázal, ako by to vyzeralo, keby ma chcel odpočúvať - otvorila by sa krytka kamery a rozsvietilo by sa červené svetlo. Odvtedy som vedela, že sa nemusím obávať odpočúvania našich ženských rozhovorov.


Somfy One – kamera a alarm v jednom.

Spomínali ste, že používate veľa scenárov. Ktorý je váš obľúbený?

Máme radi scenár "pozerám telku". Všetko zhasne, len svetlo na kuchynskej linke na poschodí svieti v takom pomere, aby bola dominantná televízia. A aby sa svetlo neodrážalo od okna oproti televízoru, sú súčasťou tohto scenára aj rolety, ktoré sa zatiahnu. používame dosť často. Ďalej už spomínaný scenár návratu domov.

Na noc máme dva typy scenárov - keď ideme spať, plášť domu sa zakóduje, t. j. všetky prístupové cesty, ale my môžeme chodiť po dome, len nie na chodbu a otvárať okná na prízemí. Druhým scenárom je úplný zakódovanie, pri ktorom sa vo vnútri spustí aj Somfy ONE. Ten spustíme, keď všetci opúšťame dom.

Skúšali ste si doma sama nainštalovať niektorý z produktov?

Vždy som bola len dohľad, nikdy som nič sama neinštalovala. Videla som, ako sa to robí, aké je to jednoduché, ale mám manžela, ktorý je kutil a rád všetko skúša. Všetko nastavil a ja si len užívam výhody a mám ho ako svoju domácu technickú podporu. Myslím si, že je vždy výhodou, keď je jeden z partnerov v domácnosti technicky zdatnejší alebo môže vyriešiť niektoré nastavenia s našou zákazníckou podporou, keď sa mu to nepodarí.

Ale viem si predstaviť, že ak by v domácnosti boli dvaja ľudia, ako som ja, ktorí nie sú tak technicky zdatní, mohla by byť pre nich inštalácia zložitejšia. Nakoniec je však inštalácia našich produktov veľmi intuitívna. Verím si, že by som to dokázala, ale ešte som to nerobila.

Uľahčuje vám domáca automatizácia nejakým spôsobom život?

Áno, určite to uľahčuje. Teraz som v takom štádiu, že ak by som mala ísť znova do domu, kde by automatizácia domácnosti nebola, chýbala by mi. Hlavne kvôli jednoduchosti a úspore času - dám pokyn alebo kliknem na telefóne a už to funguje. Nemusím behať po dome s diaľkovými ovládačmi ani ručne zaťahovať roletu po rolete. Ak by nebol systém taký jednoduchý na používanie, asi by som ho nepoužívala tak často. Niekedy sa mi stáva, že neviem, či som všetko zatvorila a zakódovala, alebo som nechala garáž otvorenú, a tak sa jednoducho pozriem do aplikácie TaHoma a skontrolujem to.

Často používam online objednávanie jedla a už sa mi niekoľkokrát stalo, že som sa nestihla vrátiť domov včas. Dohodli sme sa s kuriérom, že mu na diaľku otvorím garáž a on mi tam nechá nákup. Na kamere som videla, ako prišiel, vyložil tovar a potom som opäť zavrela garáž. Naviac si v aplikácii TaHoma môžete nastaviť, nakoľko sa môžu dvere otvoriť. Takže som ich otvorila len asi na 50 centimetrov, aby doručovateľ nevidel, čo máme v garáži.

Raz sa mi tiež stalo, že som bola pracovne preč a potrebovala som vyzdvihnúť nejaké zabudnuté dokumenty z domu, takže som na diaľku odomkla dom pre kolegyňu a znova ho na diaľku uzamkla.

Aké sú podľa vás výhody chytrej domácnosti?

Rozhodne sa cítim bezpečnejšie, keď som doma sama. Zakódujem a na kamere môžem skontrolovať, čo sa deje pred domom a za ním. Cítim sa dobre, keď mám všetko pod kontrolou. Keďže som žena, ktorá má rada pekné veci, dizajn a to, čo robí dom útulným, páči sa mi aj hra svetiel. Keď si nastavíte také osvetlenie, že jedným dotykom vytvoríte domácu atmosféru. Neviem si predstaviť, že by som každý večer vyťukávala na telefóne presnú farbu našich LED prúžkov Philips Hue. Také jednoduché to je. Takže výhody vidím v bezpečnosti, pohodlnom nastavení a jednoduchom používaní.

Vidíte nejaké úspory energie?

V zime to máme tak, že sa rolety otvárajú za úsvitu a zatvárajú večer za súmraku. V lete je tá časť domu, do ktorej svieti slnko, ráno vždy zatiahnutá. A ako slnko postupne prechádza cez strechu do zadnej časti domu, predná strana sa pomaly otvára a druhá strana sa zatvára. Vždy jedna časť je vetraná. Je naozaj citeľné, že vďaka tomu je v dome chládok. Samozrejme, keď je 14 dní po sebe 40 stupňov, cítite to vo vnútri, ale je v tom rozdiel.

Presne to isté cítim, keď v zime vonku mrzne a rolety sa zatiahnu, "pancier", ktorý sa vytvorí, udrží chlad vonku. Samozrejme, na automatické ovládanie roliet máme slnečné senzory, ktoré zisťujú, koľko svetla je vonku.

Na vybraných radiátoroch máme aj chytré termostatické hlavice, ktoré udržiavajú teplotu v každej miestnosti podľa našich potrieb. Navyše môžem na diaľku nastaviť teplotu, keď sa napríklad vraciam z víkendu.

Výhody určite existujú. A čo niektoré nevýhody?

Strach z toho, že sa nebudem môcť dostať z domu, ak sa niečo stane, nie je na mieste. Všetky tieto prvky sú usporiadané tak, že ak mechanizmus nefunguje, všetko sa dá otvoriť ručne.

Čo sa týka roliet - som fanúšikom žalúzií, pretože mám rada viac svetla a rolety sa dajú len zatvárať a otvárať. Takže je len tma alebo len svetlo, nič medzi tým. Pomocou žalúzií si môžete nastaviť, koľko svetla vpustíte, podľa toho, ako to práve potrebujete. Ale pokiaľ ide o bezpečnosť alebo zadržiavanie tepla, rolety sú určite lepšie.


Vyberte si vonkajšie žalúzie alebo rolety podľa svojich preferencií.

Ako reagujú návštevy na domácu automatizáciu?

Moji rodičia sú z toho všetkého dosť prekvapení, pretože sú starší. Ale na druhej strane, niektoré veci sa im celkom páčia. Moja mama je napríklad nadšená zo svetiel a môj otec je nadšený z roliet, ktoré nejako riešia teplo. Moji rodičia majú na svojom dome motorizované brány od nášho Somfy Experta na Morave. Ovládajú ich prostredníctvom jednoduchého systému Connexoon, pretože nič iné automaticky neovládajú. Ale plánujeme im nainštalovať TaHoma® switch, aby sa mohli pohrať so scenármi, ako som to urobila ja, keď si zaobstarajú aj chytré osvetlenie.

Pokiaľ ide o ostatné návštevy, napríklad priateľov, sme pre nich ako showroom. Predvedieme im, čo všetko dokáže naša chytrá domácnosť, a potom to chcú aj oni. Ženám sa páčia najmä svetlá a jednoduché hlasové povely, chlapov zaujíma skôr samotná technológia a rôzne "hračky".

Produkty Somfy, ktoré má Hanka doma:

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive