Rýchly prístup

ACT FOR GREEN: Ekologicky zodpovedný komfort

ACT FOR GREEN je rámci iniciatívy spoločnosti Somfy, ktorej cieľom je znížiť vplyv na životné prostredie. Preto sme upravili proces vývoja a výroby našich produktov, ktoré musia spĺňať prísne kritériá. Aká to sú? Aké produkty nesú označenie Act for Green? A čo ďalšie robíme pre životné prostredie v Somfy? To vám odhalí tento článok.

Iniciatíva ACT FOR GREEN vznikla v roku 2012, kedy sme sa rozhodli zistiť uhlíkovú stopy našej spoločnosti. Spočítali sme množstvo emisií CO2 vytvorených počas výroby, ťažby surovín až po koniec životnosti našich produktov. Ukázalo sa, že 86% skleníkových plynov bolo spojené priamo s produktmi. Tieto emisie plynov väčšinou pochádzali z elektrickej spotreby produktov (64%) a tiež z ich materiálov a komponentov (22%). Po tomto zistení sme sa rozhodli znížiť dopady svojich výrobkov na životné prostredie, a preto vznikla ekologická koncepcia a iniciatíva ACT FOR GREEN.

Použitím tieniacich prvkov na vašom dome alebo byte znižujete svoju vlastnú uhlíkovú stopu. Žalúzie alebo rolety vďaka svojim izolačným vlastnostiam udržia vo vašej domácnosti v lete príjemný chlad a v zime naopak teplo. Vy teda nemusíte miestnosť ochladzovať klimatizáciou alebo vykurovať, tým znižujete vlastnú uhlíkovú stopu, ktorú by tieto spotrebiče vynaložili v podobe spotrebovanej elektriny. Naviac tiež ušetríte za energie.

Aký produkt môže byť označený štítkom Act for Green®?

Aby mohol byť niektorý z našich produktov označený štítkom Act for Green®, musí spĺňať určité kritériá, ktoré sú rozhodujúce pre jeho uhlíkovú stopu.

 
  • Spotreba energie: v pohotovostnom režime je spotreba elektrickej energie u našich motorov menší ako 0,5 Wattov.
  • Obalové materiály: obalový kartón je minimálne z 50% recyklovateľný a takisto sú odstránené polystyrénové a PVC rohy. Návod na použitie je vytlačený na 100% recyklovaný papier.
  • Chemické látky: naše produkty sú externými laboratóriami kontrolované, aby boli v súlade s európskou smernicou RoHs a nariadením REACH, ktoré reguluje alebo zakazuje používanie určitých nebezpečných látok.
  • Odolnosť: pri motoroch možno v prípade prepracovania alebo aktualizáciu softvéru vyňať elektronickej karty v továrni. Nedochádza teda k likvidácii produktu. Diaľkové ovládače potom musí odolať otrasom a pádom podľa nášho interného štandardu.
  • Zdroje: niektoré staršie diaľkové ovládače obsahovali elektronické komponenty, u ktorých boli zistené negatívne dopady. Tieto diely boli zakázané a nové diaľkové ovládače sú navrhnuté s novými technológiami elektronických súčiastok.
  • Environmentálne vyhlásenie: externá audítorská a certifikačná spoločnosť Bureau Veritas overuje environmentálne vyhlásenie PEPecopassport®, ktoré poskytuje úplnú uhlíkovú stopu produktu.

Ekologicky navrhnutý roletový motor S&SO RS100

Najvyspelejšie inovácie Somfy v motorizácii roliet, to je pohon RS100 io. Na rozdiel od iných roletových pohonov disponuje pokročilými funkciami a veľmi tichým chodom. Dôležitými vlastnosťami sú tiež jeho dlhá životnosť, spätná väzba vďaka technológii io a kompatibilita so systémom domácej automatizácie Tahoma. To všetko v ekologickom dizajne so sedem ročnou zárukou.

V súlade s požiadavkami iniciatívy ACT FOR GREEN bol tento roletový motor navrhnutý tak, aby znižoval jeho vplyv na životné prostredie, či už ide o suroviny použité pri jeho výrobe alebo o zníženú spotrebu v pohotovostnom režime.

Ďalšími produkty, ktoré nesú označenie ACT FOR GREEN sú napríklad diaľkové ovládače Situo II, slnečné čidlo Sunis WireFree, žalúziový pohon J4 io Protect alebo videotelefón V500 PRO io.

Aké aktivity robíme nielen v Somfy CZ & SK pre životné prostredie?

  • Efektívne balíme produkty. Pre našich priemyselných zákazníkov (odberateľov) ponúkame hromadné balenie produktov s minimom obalov.
  • Objednávky produktov doručujeme v spolupráci s prepravnou spoločnosťou TNT, ktorá si kladie za cieľ znížiť emisné stopu svojich vozidiel.
  • Všetky obalové materiály použité pre ochranu našich produktov sú z recyklovateľných alebo obnoviteľných zdrojov.
  • Sme zapojení do spätného odberu odpadu a následnej ekologickej recyklácie.
  • V rámci kancelárií nezabúdame ani na triedenie odpadu. To je pre nás samozrejmosťou.
  • Tento rok po prvýkrát sme sa spojili s neziskovou organizáciou Sázíme stromy, aby sme podporili výsadbu stromov a kríkov a zároveň si pri tom trochu zaposilovali.
  • Skupina Somfy založila vlastnú nadáciu pomenovanú Somfy Foundation, ktorá sa zaviazala pomáhať neziskovým organizáciám prostredníctvom finančnej podpory a ľudskej pomoci zahŕňajúce zamestnancov spoločnosti. Jej cieľom je zlepšiť možnosti ubytovania pre ľudí bez domova a v ťaživých finančných situáciách, vytvárať sociálne väzby medzi týmito osobami a spoločnosťou práve prostredníctvom u
Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive