Rýchly prístup

21. marca sa uskutoční prvý Svetový deň tieniacej techniky

S príchodom jari sa tešíme z každého slnečného lúča, ale zároveň si musíme byť vedomí jeho negatívnych stránok. Príliš veľa všetkého škodí a klimatické zmeny sa nezvratne zrýchľujú. Preto nezisková organizácia ES-SO vyhlasuje 21. marec 2023 za prvý Svetový deň tienenia.

Výrobcovia a distribútori tienidiel v celej Európe budú počas celého týždňa okolo 21. marca organizovať informačné podujatia a ďalšie aktivity, aby upozornili na potrebu chrániť našu planétu. My, spoločnosť Somfy, ako člen združenia podnikateľov v oblasti tieniacej techniky SPST, medzi nimi nesmieme chýbať.

#globalshadingday

Cílem Světového dne stínicí techniky je poukázat na přínosy motorizovaných žaluzií a rolet – komfort, nízký dopad na životní prostředí, ale i úspory pro vaši peněženku. Vhodným krokem by bylo zavedení norem ve stavebních právních předpisech. Stínicí technika se totiž stává nepostradatelnou nejen pro ochranu budov před přehříváním, ale také v boji proti globálnímu oteplování tím, že omezuje používání energeticky a ekologicky náročných klimatizací.

Čísla hovoria jasne

Vonkajšie rolety preukázateľne zabraňujú prehrievaniu - v horúcom lete znižujú teplotu v interiéri o 4 až 7 °C*. Aj bez klimatizácie bude váš domov príjemne chladný. V chladných dňoch naopak vonkajšie rolety zabraňujú úniku cenného tepla a pomáhajú vám ušetriť 10 až 30 %** nákladov na vykurovanie.

Vedecká štúdia spoločnosti Guidehouse*** ukazuje, že tieniaca technika vybavená inteligentnými pohonmi by mohla znížiť emisie CO2 až o 100 miliónov ton a ušetriť až 285 miliárd EUR. To predstavuje potenciálnu úsporu až 60 % energie potrebnej na chladenie budov do roku 2050. V súčasnosti sú budovy najväčšími spotrebiteľmi energie v Európe. Ak nič neurobíme, klimatické zmeny a vlny horúčav zase zvýšia počet budov, ktoré si vyžadujú klimatizáciu, približne o 60 %.

Na tieniacu techniku môžete využiť aj program Obnov dom

Znížte energetickú záťaž vášho domova. Obnova rodinných domov je v pláne obnovy ako súčasť boja s klimatickou a energetickou krízou. Práve reformy a investície v oblasti zelenej ekonomiky tvoria najväčšiu časť Plánu obnovy a odolnosti. Obnova rodinného domu môže byť realizovaná ľubovoľnou kombináciou opatrení, pričom musia byť splnené určité podmienky.

Odkazy:
SPST – Svaz podnikatelů ve stínící technice
ES-SO – European solat shading organisation
Obnov dom – Program zameraný na zníženie energetickej záťaže domácností

Zdroje:
* Štúdia TBC pre Francúzsku stavebnú federáciu (FFB): ANALÝZA ENERGETICKÉHO PRÍNOSU ROLIET Normatívna a regulačná štúdia. TBC INNOVATIONS je výskumná a poradenská spoločnosť s 25 rokmi skúseností v oblasti stavebníctva.
** Simulácie Somfy sa uskutočnili s podporou spoločnosti Carbone 4, nezávislej poradenskej spoločnosti, ktorá sa špecializuje na nízkouhlíkové stratégie a adaptáciu na zmenu klímy..
Výsledky sa líšia v závislosti od veľkosti domu, jeho geografickej polohy, roku výstavby a vybavenia okien (rolety, vonkajšie žalúzie, vnútorné žalúzie).
*** Studie společnosti Guidehouse „Solar shading – Synergising mitigation of GHG emissions and adaptation to climate change. The potential to disrupt rising cooling demand and overheating in European buildings”. Viac informácií tu.

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive