Rýchly prístup

Šetrenie s chytrou domácnosťou

Chytrá domácnosť je viac ako len niekoľko pripojených svetiel. Je to komplexný systém, ktorý si môžete prispôsobiť tak, aby bol váš domov pohodlnejší a zároveň ste ušetrili peniaze za energie, čo je v dnešnej dobe obzvlášť užitočné.

Ako mi chytrá domácnosť pomôže ušetriť peniaze?

Hlavnou charakteristikou dobre nastavenej chytrej domácnosti je, že nespotrebúva energiu tam, kde nie je potrebná. Keď napríklad odchádzate na dovolenku alebo len do práce, chytrá domácnosť vypne všetky nepoužívané spotrebiče, ako aj kúrenie alebo klimatizáciu. Spotreba celého domu je tak minimálna. Niekoľko hodín pred vaším príchodom môžete nechať chytrý dom použiť tienenie a kúrenie alebo klimatizáciu, aby vytvoril príjemnú atmosféru pre váš príchod.

V horúcich letných dňoch oceníte možnosť klimatizovať a zatieniť svoj dom podľa potreby. Žalúzie môžu napríklad zostať zatiahnuté celý deň a vytiahnuť sa môžu až večer, keď pominú najväčšie horúčavy. Rovnako si môžete nastaviť klimatizáciu presne podľa svojich potrieb, aby bol návrat domov čo najpríjemnejší.

V zime je výhodné nastaviť kúrenie tak, aby sa spustilo v dostatočnom predstihu pred vaším príchodom. Zatiahnuté žalúzie alebo rolety udržia teplo dlhšie. Počas slnečných zimných dní môžete naopak čerpať teplo z prirodzeného slnečného svetla vytiahnutím žalúzií. A nebudete musieť vstupovať do chladného a nepohodlného bytu.

TaHoma switch môže ovládať a automatizovať nielen výrobky Somfy. Teraz je kompatibilná aj s podlahovým vykurovaním Danfoss a Atlantic, vykurovacími produktmi popredných svetových výrobcov Sauter a Thermor, ako aj s klimatizáciou rôznych značiek (napr. Hitachi, Daikin, Toshiba, LG a iné). To vám umožní automatizovať existujúce vykurovacie alebo klimatizačné systémy a využívať ich oveľa efektívnejšie. A ušetríte oveľa viac.

 

Drobnosti sú najdôležitejšie

Niekde nechávame rozsvietené svetlá, inde zabúdame na noc vypnúť kúrenie. Stáva sa to každému. Zdá sa to ako maličkosť, ale merač vám tieto drobnosti rád spočíta. Na rozdiel od ľudí však chytrá domácnosť nezabúda. Môžete sa teda spoľahnúť, že nočný scenár zhasne všetky svetlá, odpojí nepoužívané spotrebiče a vypne kúrenie tam, kde potrebujete.

Somfy a solárna energia

Fotovoltaické panely na streche sa môžu zdať ako vysoká investícia, ale ročne ušetria tisíce eur. Navyše, vďaka dotácii Nová zelená úsporám sa vám celá investícia vráti v priebehu niekoľkých rokov.

Fotovoltaická elektráreň má najvyššiu účinnosť okolo poludnia a jednej hodiny popoludní, keď slnečné svetlo dopadá kolmo na solárne panely. Na dosiahnutie čo najefektívnejšieho využívania a najvyšších úspor sa preto odporúča zapínať spotrebiče, ako sú práčky, umývačky riadu a tepelné čerpadlá, okolo poludnia. Môžete to využiť vo svojich scenároch a nastaviť inteligentnú domácnosť tak, aby spúšťala tepelné čerpadlo napríklad od 9:00 do 15:00.

Solárne motory Somfy síce nie sú vhodné na výrobu elektrickej energie, ale oplatí sa ich používať na miestach, kde elektrina nie je k dispozícii. Fungujú rovnako spoľahlivo ako motory pripojené k sieti, ale sú napájané vlastnou batériou nabíjanou slnečnou energiou. To znamená, že ani v najmenšom neovplyvnia spotrebu energie a budú fungovať aj pri výpadku prúdu. Na pohon, batériu a panel poskytujeme sedemročnú záruku. Vo videu sa dozviete, ako fungujú naše solárne pohony.

Hospodárne a udržateľné výrobky

V spoločnosti Somfy myslíme na planétu a vašu peňaženku. TaHoma má veľmi nízku spotrebu, rovnako ako naše motory. Spĺňajú tiež prísne environmentálne kritériá Act for Green®, ktoré spoločnosť Somfy stanovila v roku 2012. Na udelenie tohto označenia musia mať výrobky veľmi nízku uhlíkovú stopu. Dosahujú to tým, že majú takmer nulovú spotrebu energie v pohotovostnom režime, ich obaly sú minimálne z polovice recyklovateľné, neobsahujú nebezpečné chemikálie a externí audítori overujú a potvrdzujú ich kompletnú uhlíkovú stopu.

Naše výrobky s označením Act for Green® sú zárukou trvalej udržateľnosti, pretože pri ich používaní šetríte energiu a peniaze. Patria k nim najpokročilejšie inovácie spoločnosti Somfy v oblasti motorizácie roliet, pohon RS100 io alebo diaľkové ovládanie Situo II, slnečný senzor Sunis WireFree, pohon žalúzie J4 io Protect alebo videotelefón V500 PRO io. Tieto a mnohé ďalšie výrobky boli vyrobené v ekologickom dizajne, ktorý zaručuje, že výrobok je ekologicky navrhnutý, vyrobený a tiež zlikvidovaný. Viac informácií o ekodizajne nájdete v našom článku.

Tému komentujú Jan Hrnčíř, produktový manažér spoločnosti Somfy, a Zdeněk Čeladník, obchodný zástupca spoločnosti Somfy:

"Vzhľadom na ceny elektrickej energie je súčasným trendom znižovanie spotreby. A kde inde začať, než u vás doma. Ako často nechávame nabitý mobilný telefón na nabíjačke, zapnuté svetlo v kúpeľni? Všetko, na čo zabudnete, si TaHoma switch pamätá. Vďaka veľmi dobrej a intuitívnej aplikácii pre smartfóny si každý môže nastaviť svoj domov presne podľa svojich predstáv," komentuje Zdeněk Čeladník, ktorý je obchodným zástupcom už takmer dva roky.

"V tomto roku sa zvýšil záujem o motory poháňané slnečnou energiou. Spoločnosť Somfy ponúka takéto riešenie pre rolety. Konkrétne ide o jednotku Oximo Wirefree io. Medzi najväčšie výhody roliet na solárny pohon patrí úplná autonómia, jednoduchá obsluha a predĺžená sedemročná záruka," hovorí produktový manažér Jan Hrnčíř a dodáva: "Sú ideálne pre rodinné domy, kde sa pôvodne so zatienením nepočítalo, ale aj pre rekonštrukcie panelových domov. Rolety sa ovládajú pomocou batérie napájanej solárnym panelom. Na jeho prevádzku stačí prirodzené denné svetlo, ktoré aj v našich zemepisných podmienkach zaručuje bezchybnú funkčnosť celého systému bez ohľadu na svetovú stranu alebo ročné obdobie. Okrem toho vďaka solárnemu pohonu budú rolety fungovať aj v prípade výpadku prúdu."

"Okrem autonómie solárneho pohonu je veľkou výhodou aj jednoduchá inštalácia. Môžeme ju vykonať zvnútra alebo zvonka, dokonca aj bez prítomnosti majiteľa domu. Nečakajte žiadne zložité zapojenie, omietanie a neporiadok. Stačí zariadenie namontovať na rám okna a začať ho používať. Toto riešenie sa určite oplatí aj v panelových domoch, kde vám vlastnosti roliet pomôžu zablokovať nočný ruch mesta. Ak bývate v prízemnom dome, vďaka roletám získate aj väčší pocit bezpečia," dodáva Zdeněk Čeladník.

"Na ovládanie solárnych roliet používame diaľkové ovládače Situo alebo batériové nástenné ovládače Smoove, ktoré sa dajú nainštalovať kdekoľvek bez potreby zapojenia. A ak chceme premeniť solárne rolety na inteligentné zariadenie, stačí bezdrôtovo pripojiť našu TaHoma switch. Získame nielen ovládanie mobilným telefónom a možnosť automatického sťahovania a vyťahovania roliet v určitom čase, ale môžeme pridať aj teplotné alebo slnečné senzory na automatické ovládanie roliet v závislosti od teploty alebo slnečného žiarenia. Takže môžeme tieniť len vtedy, keď to potrebujeme. V zime sa potom môžu použiť prednastavené scenáre tepelnej pohody. TaHoma vytiahne žalúzie, keď svieti slnko, aby sme mali teplo zadarmo," uzatvára Jan Hrnčíř, ktorý je produktovým manažérom v spoločnosti Somfy už viac ako štyri roky.

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive