Rýchly prístup

Ako pomáha ekodizajn vytvárať energeticky účinnejšie a udržateľnejšie výrobky?

Stavebníctvo je jedným z hlavných zdrojov globálnych emisií CO2. Predstavuje 35 % emisií skleníkových plynov a 40 % energie spotrebovanej v Európe*. Spoločnosť Somfy Group je už viac ako 50 rokov významným hráčom v oblasti vybavenia domácností, a preto sa snaží prispieť aj svojím dielom. Ako? Znížením uhlíkovej stopy a udržateľným rastom.

Inštitúcie a podniky musia v tejto oblasti konať rovnako ako občania. Preto si razia nové cesty a hľadajú nové, ekologickejšie riešenia.

Spoločnosť Somfy tento záväzok zhrnula do 3 hlavných bodov. Cieľom každého z nich je zlepšiť udržateľnosť zariadení v domácnosti:

  • ĽUDIA: poskytovať našim zamestnancom uspokojujúce, spravodlivé a inkluzívne pracovné prostredie a zároveň rozvíjať ich schopnosti. Ďalší hlavný cieľ: boj proti nevyhovujúcemu bývaniu. Prostredníctvom nadácie Somfy Foundation podporujeme iniciatívy vedené združeniami vo Francúzsku a v zahraničí.
  • PROSPERITA: zavádzať spoločné procesy a rešpektujúce a etické postupy vo vzťahu ku všetkým zainteresovaným stranám: zákazníkom, partnerom, dodávateľom, zamestnancom, regiónom, komunitám atď.
  • PLANÉTA: znižovať vplyv našich činností na životné prostredie prostredníctvom opatrení v rámci celej skupiny. Reagovať na núdzovú situáciu v oblasti klímy znamená aj snahu znížiť vplyv na životné prostredie pri používaní našich výrobkov. Vyvíjame riešenia, ktoré zlepšujú energetickú hospodárnosť budov a zároveň prispievajú k pohode ich obyvateľov.

Optimalizácia životného cyklu výrobku od návrhu až po konečnú recykláciu

V roku 2012 sa spoločnosť Somfy rozhodla vykonať svoje vôbec prvé hodnotenie emisií uhlíka. V roku 2019 sme ju aktualizovali s pomocou poradenskej spoločnosti "Carbone 4", ktorá sa zaoberá nízkouhlíkovou stratégiou. Túto spoločnosť založili Alain Grandjean a Jean-Marc Jancovici a podporuje globálny prechod na dekarbonizáciu a prispôsobenie sa zmene klímy.

Na základe získaných výsledkov sme zistili, že 93 % našich emisií CO2 súvisí s výrobou a používaním našich výrobkov. Spoločnosť Somfy sa preto rozhodla, že ekologický dizajn sa stane prioritou a v roku 2015 spustila program ACT FOR GREEN®.

Eko-dizajn zahŕňa znižovanie vplyvu výrobku na životné prostredie prostredníctvom zohľadnenia celého životného cyklu výrobku, od ťažby surovín až po ukončenie životnosti a recykláciu.

Tento prístup je súčasťou celkového plánu vyrábať do roku 2030 100 % ekologicky navrhnutých výrobkov. V rámci svojho celkového plánu Carbon Ambition chce spoločnosť Somfy znížiť svoje emisie CO2 na polovicu. Chceme tiež znížiť ročnú spotrebu energie motorov o 40 %.

Do tohto rozsiahleho projektu sme zapojili všetky tímy spoločnosti Somfy. Projektanti, inžinieri, nákupcovia alebo projektoví manažéri - všetci sa zapojili. To od nás vyžaduje, aby sme navrhli a zhodnotili niekoľko bodov iným spôsobom - spotrebu energie výrobku pri používaní a v pohotovostnom režime, použité suroviny, jednoduchosť ich demontáže, balenie a samozrejme opraviteľnosť a recyklovateľnosť. Zohľadňuje sa každá časť výrobku.

Ekologický dizajn: prehodnotenie všetkého s cieľom znížiť vplyv na životné prostredie

Spustenie programu ekologického dizajnu spoločnosti Somfy išlo ruka v ruke s vytvorením internej značky: ACT FOR GREEN®. Nazývame ju ako " internú", pretože pre naše typy výrobkov doposiaľ neexistuje medzinárodná certifikácia ekologického dizajnu. Výskumné a vývojové tímy preto vytvárajú nové výrobky alebo optimalizujú tie existujúce podľa presných špecifikácií.

Vďaka značke ACT FOR GREEN® naši zákazníci, obchodní partneri a spotrebitelia ľahko rozpoznajú ekologicky navrhnuté výrobky Somfy.

ACT FOR GREEN® zaručuje:

  • Optimalizovaná spotreba energie. Ekologicky navrhnutý výrobok ponúka nízku spotrebu energie v pohotovostnom režime. To znamená spotrebu energie v pohotovostnom režime menšiu ako 0,5 W pre motory a menej ako 1,2 W pre TaHoma switch. Trubkový motor Somfy spotrebuje zvyčajne 6 až 12 kWh/rok. Pre porovnanie: nízkoenergetická žiarovka spotrebuje 22 kWh/rok, vysávač 156 kWh/rok a rúra 365 kWh/rok ( Zdroj: ADEME).
     
  • Predĺžená životnosť batérie. Zlepšili sme výdrž batérií našich diaľkových ovládačov. Používatelia teraz nebudú musieť meniť batériu viac ako dva alebo trikrát počas životnosti výrobku (približne 10 rokov). Táto doba sa líši v závislosti od typu použitých batérií (gombíkové alebo alkalické AAA).
    Optimalizovali sme aj životnosť batérií solárnych/bezdrôtových motorov: pri životnosti 15 rokov stačí jedna výmena batérie.
     
  • Jednoduchšia demontáž výrobku. Dosku plošných spojov v hlave motora možno vybrať a vymeniť už vo výrobe. V mnohých solárnych motoroch je batéria externá, takže ju možno ľahko vybrať a vymeniť. To výrazne uľahčuje recykláciu a prípadné opravy.
     
  • Prepracovaný obal. Polystyrénové a PVC bloky sme nahradili recyklovanými alebo biologickými materiálmi. Na individuálne balenie používame biologický materiál. Pri baleniach obsahujúcich 5 výrobkov boli polystyrénové bloky nahradené lepenkou.
     
  • Dodržiavanie ekologických a zdravotných požiadaviek na používané suroviny a látky. Na tieto požiadavky sa vzťahujú nariadenie REACH a smernice RoHS 2011/65/EÚ, 2015/863 a 2017/2102.
    Európske nariadenie REACH ( Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) vstúpilo do platnosti v roku 2007. Kontroluje používanie chemických látok, ktoré predstavujú riziko pre ľudské zdravie a životné prostredie v priemysle a vo výrobkoch každodennej potreby, ako sú čistiace prostriedky, oblečenie, nábytok, farby a elektrické zariadenia.
    Smernica ROHS je smernicou Európskeho parlamentu. Jej cieľom je obmedziť používanie určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach.
    Materiály a látky použité v produktoch ACT FOR GREEN sú overené externým laboratóriom.
     
  • Zníženie vplyvu na životné prostredie. Nové definovanie životného cyklu pomáha našim tímom znižovať vplyv každého ekologicky navrhnutého výrobku na životné prostredie. V záujme transparentnosti tento vplyv zobrazujeme aj na PEPecopassport©.

    Pre každý výrobok ACT FOR GREEN® sa predkladá environmentálne vyhlásenie do PEPecopassport©, tzn. medzinárodného programu pre elektrické, elektronické a vzduchotechnické zariadenia. Údaje o životnom prostredí kontroluje nezávislá externá organizácia poverená PEPecopassport©, ako napríklad LCIE-Bureau Véritas. Výsledky sú potom zverejnené na webovej stránke PEP Ecopassport© a sú dostupné pre všetkých.
    Každý ekologicky navrhnutý výrobok musí spĺňať súbor kritérií, ktoré sa časom nevyhnutne menia.

Produkty Somfy ACT FOR GREEN®: malá revolúcia v plnom prúde

V priebehu rokov sa zoznam ekologicky šetrných výrobkov rozšíril o motory, snímače, diaľkové ovládače a príslušenstvo. V roku 2015 bol do zoznamu takto označených výrobkov pridaný rad najtichších motorov pre predokenné rolety S&SO RS100 a následne motor Oximo 50 io. Teraz je jeho súčasťou aj TaHoma switch (krabička na automatizáciu a ovládanie prvkov vašej domácnosti) a chytrý zámok Door Keeper.

V súčasnosti je viac ako 60 % všetkých predaných výrobkov Somfy označených značkou ACT FOR GREEN®, t. j. približne 10 000 aktívnych predajných referencií.

S produktmi ACT FOR GREEN® znížite svoj vplyv na životné prostredie a uhlíkovú stopu, a to všetko bez toho, aby ste znížili kvalitu výrobkov alebo svoje pohodlie. Výrobky Somfy prispievajú k energetickej účinnosti budov kombináciou najmodernejších technológií a udržateľných riešení.

V zime automatické žalúzie lepšie izolujú od chladu alebo zachytávajú slnečnú energiu. V lete pomáhajú žalúzie chrániť pred chladom a znižujú potrebu klimatizácie. Ideálne na zníženie spotreby energie!

Naše ekologicky navrhnuté výrobky sú jednoducho čistejšie a ekologickejšie. Navyše spĺňajú prísne požiadavky na kvalitu a pohodlie. Ak si vyberiete ekologicky navrhnutý výrobok Somfy, zvýšite komfort svojho domova a zároveň znížite emisie CO2.

Bez toho, aby ste zmenili svoje zvyky, a bez toho, aby ste si to uvedomovali, prispievate k ochrane životného prostredia.

*podľa Európskej komisie

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive