Rýchly prístup

Automatické rolety: jednoduchý spôsob, ako udržať váš domov v lete chladný

Hľadáte energeticky úsporné riešenie, ktoré v lete udrží vo vašom dome príjemnú teplotu? Automatické žalúzie v kombinácii s TaHoma switch a aplikáciou TaHoma sú dokonalým riešením pre horúce letné dni.

Vyšší komfort a nižší vplyv na životné prostredie

V súvislosti so zmenou klímy každý hľadá nové spôsoby, ako udržať svoje domovy v chlade a ušetriť náklady na energiu bez toho, aby obetoval svoje pohodlie.

Keďže vlády sa snažia bojovať proti účinkom globálneho otepľovania novými ekologickými stavebnými predpismi, mnohé domácnosti sa obracajú na klimatizáciu, aby si udržali príjemnú teplotu vo svojich domovoch. Medzinárodná energetická agentúra (IEA) odhaduje, že dopyt po klimatizácii porastie do roku 2050 osemkrát rýchlejšie ako dopyt po vykurovaní za posledných 30 rokov[1].

Klimatizácie sú síce účinné pri udržiavaní nízkej teploty v domácnosti, ale ich prevádzka je nákladná a zďaleka nie je šetrná k životnému prostrediu. Ako teda ešte môžete ušetriť náklady, zvýšiť energetickú účinnosť vášho domu a zároveň minimalizovať používanie klimatizácie?

Naša odpoveď znie: automatické vonkajšie rolety!

Chladnejší domov bez starostí

Automatické rolety sú dokonalým spôsobom, ako udržať váš dom v chlade, ušetriť energiu a znížiť emisie CO2... a to všetko bez toho, aby ste pohli prstom!

V lete sú okná zdrojom tepla. Absorbujú všetko teplo zo slnka a udržiavajú ho vo vnútri vášho domu. Automatické žalúzie sa prispôsobujú slnečnému žiareniu a blokujú ho v najoptimálnejšom čase dňa. Tým sa teplota v interiéri zníži o 4 až 7 °C[2].

Práve to je na automatizácii také skvelé: robí všetku prácu za vás. Vaše žalúzie a rolety sú vždy v optimálnej polohe, aj keď nie ste doma alebo sa venujete iným činnostiam. Automatizácia je riešením pre energeticky úspornejší domov.

TaHoma: Bezstarostná automatizácia

Každý však žije niekde inde, má inú domácnosť a iné zvyky, takže každý potrebuje automatizáciu na mieru. Práve tu sa hodí centralizovaný riadiaci systém, ako je TaHoma switch.

TaHoma umožňuje spravovať celý ekosystém inteligentnej domácnosti. Stlačením tlačidla, jediným ťuknutím na aplikáciu (pre iOS a Android) alebo jednoduchým hlasovým príkazom môžete okamžite ovládať všetky svoje zariadenia presne tak, ako chcete. Môžete napríklad zapnúť scenár simulácie prítomnosti, keď idete na dovolenku, aby ste odradili prípadných zlodejov, alebo sa môžete na diaľku uistiť, že sú všetky svetlá zhasnuté a dvere zamknuté.

Môžete tiež naprogramovať "scenáre" podľa svojej dennej rutiny. Scenáre sú automatizované programy, ktoré využívajú plný potenciál vašej inteligentnej domácnosti tým, že jej umožňujú pracovať v dokonalej harmónii s vašimi zariadeniami. Umožňujú ľahko a jednoducho maximalizovať pohodlie a energetickú účinnosť vášho domova bez toho, aby ste pohli prstom.

Do systému TaHoma sme nedávno pridali aj prednastavený scenár Tepelný komfort, ktorý vám pomôže šetriť energiu počas celého roka. V reálnom čase sa prispôsobuje slnečným lúčom a ovláda automatické žalúzie a rolety s cieľom optimalizovať spotrebu energie.

Scenár tepelného komfortu v lete: Ako to funguje

Scenár Tepelný komfort ponúka rôzne režimy automatizácie pre leto a zimu.

Pozrime sa bližšie na to, ako môže scenár Tepelný komfort zvýšiť pohodlie vášho domova v lete.

Na začiatok určte, ktorým smerom sú orientované jednotlivé okná. Aplikácia potom odporučí najlepšie časy otvárania a zatvárania jednotlivých žalúzií alebo roliet v závislosti od polohy každého okna. Týchto odporúčaní sa môžete buď držať, alebo scenár prispôsobiť vlastným preferenciám alebo prostrediu.

Táto flexibilita a prispôsobenie zabezpečia, že váš domov bude chladnejší a zároveň sa zachová optimálna intenzita svetla počas celého dňa. Mnohé miestnosti vo vašom dome môžu mať okná orientované na viacero smerov. Prispôsobením scenára na individuálne ovládanie každej žalúzie sa môžete vyhnúť frustrujúcim situáciám, ako je napríklad domáca pracovňa v tme, hoci je letné poludnie.

Predstavte si, že máte domácu kanceláriu s oknami orientovanými na juh a západ:

  • Ráno sa južné okno zatvorí 3 hodiny po svitaní a západné okno sa zatvorí 5 hodín po svitaní.
  • Popoludní sa tienenie orientované na juh čiastočne otvorí 4 hodiny pred súmrakom a druhé tienenie nasleduje 2 hodiny po ňom.
  • Večer sa tienenie orientované na juh úplne otvorí 2 hodiny pred súmrakom a tienenie orientované na západ sa úplne otvorí po súmraku.

Toto je len jeden z príkladov, ako môžete využiť scenár tepelného komfortu na spríjemnenie leta.

Aplikácia TaHoma ponúka množstvo užitočných tipov a návodov, ako nastaviť scenár Tepelný komfort tak, aby vyhovoval vášmu domovu, ale aj ako nastaviť iné scenáre, ktoré vám spríjemnia život. Ak máte akékoľvek otázky, pozrite si našu stránku s najčastejšími otázkami a dozviete sa, ako používať scenár Tepelný komfort so snímačmi alebo bez nich.

Kto sú Somfy Experti?

Potrebujete pomoc pri implementácii TaHoma® switch do vašej inteligentnej domácnosti? Využite rozsiahlu distribučnú sieť Somfy Expert a nájdite si najbližšieho predajcu. Somfy Experti sú k dispozícii po celej zemi. Poradia vám so všetkým potrebným a pomôžu vám s inštaláciou alebo prípadným servisom zariadení Somfy.

 

[1] https://www.iea.org/commentaries/is-cooling-the-future-of-heating

[2] Štúdia pre francúzsku stavebnú sederáciu:: Analýza energetického prínosu rolí Normatívne a regulačné štúdie. TBC INNOVATIONS je výskumná a poradenská spoločnosť s 25-ročnými skúsenosťami na stavebnom trhu. výsledky sa líšia podľa veľkosti domu, jeho geografickej polohy, roku výstavby a vybavenia okien ( rolety, vonkajšie žalúzie, vnútorné tienenie).

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive