Rýchly prístup

TaHoma a inteligentné osvetlenie vo vašej domácnosti

Pomocou inteligentného osvetlenia môžete nastaviť správnu atmosféru pre prácu z domu alebo večer s rodinou. V tomto článku sa dozviete, ako ľahko premeniť staré svetlá na inteligentný systém osvetlenia. Poskytneme vám aj tipy, ako ušetriť peniaze a odradiť zlodejov pomocou inteligentných svetiel.

Prečo sa zaoberať osvetlením?

Hoci sa to tak môže zdať, inteligentné osvetlenie nie je len zdrojom svetla, ale aj zdrojom atmosféry a pohody vo vašej domácnosti. Má zásadný vplyv na vaše zdravie, telesnú a duševnú pohodu a kvalitu spánku. Prečítajte si na našom blogu o pozitívnych účinkoch prirodzeného svetla na naše zdravie a duševnú pohodu.

Zimné mesiace sa vyznačujú krátkymi dňami a často zamračenou oblohou. Ranné vstávanie a popoludňajší návrat domov za tmy môžete zlepšiť inštaláciou inteligentného osvetlenia a nastavením ovládacích prvkov v systéme domácej automatizácie. Vďaka chytrej technológii si dnes môžete nastaviť správnu intenzitu a farbu podľa dennej doby alebo momentálnej nálady.

Ostré biele svetlo je vhodné na prácu a sústredenie, zatiaľ čo teplé svetlo je vhodné na chvíle pokoja a relaxácie. Pomocou svetiel RGB môžete vytvoriť tú správnu atmosféru pre stretnutia s priateľmi, romantické chvíle alebo rodinné oslavy.

Inteligentné osvetlenie však nie je len o navodení správnej atmosféry, ale môže vám aj ušetriť peniaze a nervy. Pre vaše pohodlie a úsporu môžete svoje svetlá pripojiť k pohybovým senzorom alebo chytrým scenárom, takže nebudete zbytočne svietiť tam, kde ich nepotrebujete. Stav všetkých svetiel môžete skontrolovať kedykoľvek a kdekoľvek - či už zabudnete doma Kevina, keď idete na dvojtýždňovú dovolenku, alebo polovicu rozsvietených svetiel, je to veľmi nepríjemný pocit.

TaHoma switch a Philips Hue

Jedným z priekopníkov v oblasti osvetlenia je v posledných rokoch spoločnosť Philips Hue. Komplexný systém osvetlenia, ktorý zahŕňa žiarovky, LED pásky, interiérové a exteriérové svetlá, senzory a spínače pre celú domácnosť. Tieto osvetľovacie prvky môžete ovládať pomocou hlasových asistentov, diaľkových ovládačov alebo mobilnej aplikácie Philips Hue.

Pomocou osvetlenia Hue môžete jednoducho nastaviť intenzitu a farbu jednotlivých svetiel podľa svojich potrieb. Pomocou pohybových senzorov môžete napríklad automaticky spustiť osvetlenie, keď prídete domov. Nastavte si rôzne scenáre na sledovanie filmu alebo romantickú večeru. Mamičky ocenia možnosť nastavenia minimálnej intenzity svetla pri nočnej kontrole svojich ratolestí.

Propojte celý systém Philips Hue* s našou TaHoma switch a ovládajte celú svoju domácnosť v jednej aplikácii. Spojte rolety a svetlá do jedného scenára a ovládajte všetko jedným kliknutím - zatiahnite rolety a zároveň zapnite svetlá. Keď odchádzate z domu, zatiahnite rolety, zhasnite všetky svetlá a jedným kliknutím zapnite alarm Somfy One+.

Môžeme ovládať bežné žiarovky a zásuvky?

Vďaka Somfy mikromodulom Izymo On/Off môžete veľmi jednoducho ovládať aj "hlúpe" osvetlenie a zásuvky. Mikromodul sa inštaluje do krabičky pod vypínač (zásuvku) alebo priamo k svetlu a vďaka bezdrôtovému prepojeniu s TaHoma switch alebo Somfy diaľkovými ovládačmi môžete jednoducho pripojiť každé z vašich "hlúpych" svetiel k inteligentnému osvetleniu. Z mobilnej aplikácie TaHoma potom môžete jednoducho vypínať alebo zapínať svetlá v celej domácnosti.

Simulácia prítomnosti odradí zlodejov

Osvetlenie je veľmi jednoduchý spôsob, ako ochrániť svoj majetok pred prípadnými narušiteľmi. Svetlá v jednotlivých miestnostiach môžete nastaviť tak, aby sa automaticky zapínali a vytvárali dojem, že ste doma. Vytvorte si simuláciu prítomnosti v TaHome na víkendové výlety alebo dlhšie dovolenky a užite si ich bez starostí.

*O kompatibilite svietidiel Philips Hue sa obráťte na  asistence@somfy.cz alebo zavolajte na číslo +420 273 139 139

Aké sú skúsenosti s inteligentným osvetlením našej obchodnej zástupkyne Blanky Jílkovej?

"Hlavnú výhodu inteligentného osvetlenia a automatických nastavení vidím v tom, že nám pomáhajú šetriť energiu, ale aj v regulácii svetla na nami obľúbenú intenzitu. Samozrejme aj možnosť zhasnúť odkiaľkoľvek. Naše deti už niekoľkokrát zabudli zhasnúť svetlo na chodbe, keď sa ponáhľali do školy. Nehovorím, že sa mi to nikdy nestalo," smeje sa Blanka Jílková a dodáva: "vďaka aplikácii v mojom mobilnom telefóne sa môžeme s deťmi uistiť, že sme pri odchode naozaj zhasli, a ak sme tak neurobili, môžeme to urobiť jedným kliknutím v aplikácii."

A aké osvetlenie používa doma? Blanka nám povedala: "V našej domácnosti používame inteligentné osvetlenie Philips Hue. Páči sa mi najmä ich prepracovaný dizajn, svietidlá sú navrhnuté v jednoduchých líniách, a preto majú nadčasový dizajn, ktorý sa dobre kombinuje s takmer každým zariadením domácnosti. Pomocou Philips Hue Bridge môžem integrovať svetlá do boxu Somfy Tahoma. Osvetlenie potom ovládame cez mobilnú aplikáciu, čo je veľmi pohodlné. Okrem toho sa aplikácia neustále vylepšuje a podľa výrobcu ponúka možnosť nastavenia až 16 miliónov farebných kombinácií farebného spektra. Na uľahčenie práce sú pre určité činnosti pripravené scenáre farebného osvetlenia."

"Máme aj podsvietenú kuchynskú linku. Môžem si vybrať svetlo na sústredenú činnosť alebo rozptýlené svetlo, ktoré používam len na jemné osvetlenie kuchyne. V predvianočnom období použijem aj farebnejšie scenáre a môžem sa s nimi hrať až do silvestrovského ohňostroja," dodáva.

"Doma máme okrem inteligentných svetiel aj inteligentnú zásuvku On-Off Plug io. S rodinou do nej vždy pripájame náš vianočný stromček a v mobilnej aplikácii môžeme nastaviť, kedy sa majú svetlá zapínať a vypínať. Ak zabudneme, zásuvka myslí za nás a vypne sa. Po zvyšok roka zapájame do inteligentnej zásuvky stojaciu lampu v obývačke," hovorí Blanka Jílková, naša zástupkyňa pre telesales.

Blanka sa s nami podelila aj o vtipný príbeh jedného z ich zákazníkov. "Predtým, ako sme si s rodinou kúpili inteligentné osvetlenie, sme dlho hľadali na internete a porovnávali rôznych výrobcov. Pre osvetlenie Philips Hue som sa rozhodla po kurióznom prípade jedného z mojich zákazníkov. Kúpil si osvetlenie od konkurenčného výrobcu s nižšou cenou, ale jeho mobilná aplikácia je len v čínštine. Zákazník mi povedal, že hoci sú svetlá zapnuté, podarí sa mu ich nastaviť až na druhý alebo tretí pokus, pretože netuší, na čo v aplikácii kliká. Preto sme sa s manželom rozhodli, že bude lepšie vybrať si výrobky od overeného výrobcu."

Zistite viac
Kategórie
Tagy
Disqus is inactive